Hlavní obsah

Manchester City: Kaká nepřestoupil kvůli otcově hamižnosti

MANCHESTER

Za neuskutečněný přestup brazilského fotbalisty Kaká za rekordních 100 miliónů liber (přes tři miliardy korun) do Manchesteru City může chamtivost záložníkova otce a neschopnost vedení AC Milán dodržet slovo. Tvrdí to šéf anglického klubu Garry Cook.

Článek

"V AC Milán neudrželi nervy, lekli se a všechno pokazili," citovala Cooka agentura AP. "Souhlasili, že Kaká prodají a my ho chtěli koupit. Plánovali jsme, že kolem něj vybudujeme fungující klub, ale náš model byl pro ně trochu složitý," dodal.

Manchester City chtěl šestadvacetiletého brazilského reprezentanta do Anglie zlákat díky hráčově hluboké víře, vše ale prý zhatila hamižnost fotbalistova otce. "Věděli jsme, že Kaká je hluboce věřící, a proto jsme mu chtěli založit humanitární nadaci. Může se stát největší osobností ve fotbale, ale současně chce pomáhat lidem. To velmi respektujeme," uvedl Cook. "Mysleli jsme si, a jeho otec také, že v jeho víře je největší překážka transferu. Jenže otec se pořád zajímal jen o smlouvu. Sice neustále tvrdil, že 'to není o penězích', ale nechtěl se bavit o ničem jiném než o penězích," dodal funkcionář.

Dobrá cesta

Navzdory neúspěchu s Kaká chtějí majitelé z Abú Zabí v čele s šejkem Mansúrem stále udělat z Manchesteru City velkoklub. "Nedostali jsme Kaká, ale není to pro nás konec světa," uvedl Cook. "Klub možná ještě není připravený, ale jsme na dobré cestě. Kdyby k nám přišel Kaká, vše by se o pár let urychlilo," dodal.

Během jednání o transferu se terčem časté kritiky stala přestupová částka 100 miliónů liber, která by z Kaká udělala nejdražšího fotbalistu historie. Podle Cooka však nešlo o přemrštěnou nabídku. "Kdyby k nám přišel a vše šlo dobře, během pěti let by se nám vrátila," prohlásil.

Cook také řekl, že navzdory takřka neomezenému bohatství šejka Mansúra, nehodlá bezhlavě utrácet za posily, jen aby uspokojil fanoušky klubu, kteří čekají na velkou trofej od triumfu v Ligovém poháru v roce 1976. "Kdybych s tímhle myšlením šel k jednání s AC Milán, prostě bych přihodil dalších 100 miliónů a Kaká bych získal. To by nebylo správné. Fanoušci jsou důležití, ale máme nějakou finanční odpovědnost vůči klubu," uvedl.

Reklama