Hlavní obsah

Rudí ďáblové přepsali anglickou ligovou historii

LONDÝN/ PRAHA

Ligovou historii na ostrovech už přepsali. Rudí ďáblové v sobotu odpoledne dokráčeli ve svém Divadle snů ke třetímu titulu v řadě a stali se vůbec prvním klubem v historii anglického fotbalu, jenž něco podobného dokázal podruhé. A nejen to, fotbalisté Manchesteru United vyrovnali i rekord v počtu získaných titulů, neboť i oni jich mají ve své síni slávy na Old Trafford osmnáct. "Mé mužstvo ale má na to, aby usilovalo o další," připomínal při korunovaci Alex Ferguson.

Článek

Báječná sezóna. Pro skotského sira Alexe Fergusona, pro jeho mužstvo také. Jen počítejte...

Letos už Manchester United vyhrál mistrovství světa klubů, v Anglii vybojoval tolik ceněný Ligový pohár, teď k zmiňovaným trofejím přidal i pohár za vítězství v Premier League.

„A to sezóna nekončí, protože náš čeká ještě finále Champions League v Římě s Barcelonou. Na Stadio olimpico přijde 27. května Druhý vrchol sezóny,“ připomínal sedmašedesátiletý skotský manažer Manchesteru Alex Ferguson, když nad Old Trafford explodovaly dělbuchy, rozprskávaly se světlice a pětasedmdesát tisíc diváků prožívalo společně s hráču neskonalou euforii.

Jen čtyři kluby mají mistrovský hattrick

Pro Manchester United to byl velký den. Získal osmnáctý titul v historii a v počtu získaných ligových primátů srovnal krok s Liverpololem. A co víc - stal se vůbec prvním klubem v historii, který vybojoval tři tituly v řadě podruhé. Před ním sice mistrovský hattrick získal Huddersfield Town, Arsenal a Liverpool, ale žádnému z těchto klubů se nepovedlo úspěch zopakovat. Až letos Fergusonovi a jeho Manchesteru.

Kluby, které získaly tři tituly po sobě
1924 - 1926Huddersfield Town
1933 - 1935Arsenal
1982 - 1984Liverpool
1999 - 2002Manchester United
2006 - 2009Manchester United

„Tím bychom ale končit neměli. Máme velice perspektivní mužstvo, v němž už teď hrají mladí hráči, kteří mají budoucnost před sebou. A další do něho postupně zabudujeme, takže tento celek se znovu pokusí získat v příští sezóně titul. Má na to,“ přesvědčivě tvrdil skotský manažer Rudých ďáblů Alex Ferguson, jenž rovněž láme na ostrovech rekordy.

Sir Ferguson má jedenáctý titul

Od roku 6. listopadu 1986, kdy do Manchesteru přišel a na lavičce vystřídal legendárního Rona Atkinsona, totiž získal sir Alex Ferguson s Rudými ďábly jedenáct ligových primátů a celkem s nimi vyhrál už jedenatřicet velkých trofejí, o něž se na ostrovech hraje.

„Ve snu by mě něco takového nenapadlo, když jsem před třiadvaceti lety přicházel. Tehdy jsem snil o jednom jediném primátu a teď je z toho taková šňůra,“ byl očividně dojatý v sobotním odpoledni, kdy do posledního místa nabité ochozy Divadly snů skandovaly jeho jméno. Jméno Pana nenahraditelného, který sice vyhrožoval, že už odejde do fotbalového dlůchodu, ale teď tvrdí, že alespoň pět let ještě vydrží.

Možná proto, aby získal další titul a překonal další rekordy. Aby Rudí ďáblové vyhráli Premier Lague čtyřikrát v řadě, což se ještě nikdy nikomu nepovedlo.

Aby do síně slávy přidali devatenáctý primát a stali se nejslavnějšími ze slavných.

Kolik titulů získaly v anglické lize jednotlivé kluby?
18 - Liverpool, Manchester United
13 - Arsenal
9 - Everton
7 - Aston Villa
6 - Sunderland
4 - Newcastle United, Sheffield Wednesday
3 - Huddersfield Town, Wolverhampton Wanderers, Leeds United, Blackburn Rovers, Chelsea
2 - Preston North End, FC Portsmouth, FC Burnley, Tottenham Hotspur, Manchester City, Derby County
1 - Sheffield United, West Bromwich Albion, Ipswich Town, Nottingham Forest

Reklama

Související témata: