Hlavní obsah

Chci zůstat ve Slavii, plánuje Pekhart, který se do Tottenhamu vrátit nemíní

Z Anglie přišel v zimě do Slavie, aby úřadujícímu fotbalovému šampiónovi pomohl k obhajobě titulu. Misi splnil. A tak si útočník Tomáš Pekhart hostující z Tottenhamu Hotspur užil oslavy titulu. „Dal jsem si tataráček, ale nijak jsem nebláznil. Ještě běží sezóna. Před úterním tréninkem jsem stihl i krátký spánek,“ líčil devatenáctiletý útočník, když ve středu přebíral pamětní dres a plaketu na počet zařazení do Síně slávy Coca Cola Školského poháru.

Článek

Vzpomínáte si ještě na svůj start v Coca Cola Školském poháru?

Určitě. Hrál jsem ho celkem třikrát ještě v Sušici. Dvakrát jsme skončili v prvním kole, ale v ročníku 2000/01 jsme postoupili do finále v Písku. Pamatuji si, že to pro nás všechny byl nezapomenutelný zážitek.

Jeden mnohem čerstvější a rovněž nezapomenutelný jste si připsal v pondělí, kdy jste oslavil titul v dresu Slavie...

Je to největší úspěch mého života. Vyhrál jsem titul se Slavií. Moc jsem si to přál. Věřím, že po letech nadvlády Sparty začíná dominace Slavie. Titul jsme obhájili, takže o tom můžeme přemýšlet.

Věříte, že je v silách týmu z Edenu, aby lize vládl tak jako v minulosti odvěký nepřítel z Letné?

Samozřejmě. Jsem o tom přesvědčený, protože máme výborný tým, hodně silný. K tomu hrajeme na novém stadiónu, jehož obdoba v republice není. A v neposlední řadě máme nejlepší fanoušky.

Vy jste do Slavie přišel v zimě na roční hostování z Tottenhamu Hotspur. Jaké pro vás jarní působení v týmu trenéra Jarolíma bylo?

Začátek mi vyšel skvěle. Týmu se dařilo, já dal dva góly, které znamenaly vítězství. Šlapal i celý tým. Ale v dubnu jsme se dostali do krize. Nehráli jsme dobře a i přes velký náskok se o našem úspěchu začalo spekulovat. Ale v posledních zápasech jsme vše zlomili, titul zpečetili a jsme zase na správné cestě. Poslední dva zápasy určitě vyhrajeme.

Nedojde naopak k podcenění Teplic a Liberce pod dojmem jistoty titulu?

V žádném případě. Nebudeme pod žádným psychickým tlakem, můžeme hrát uvolněně. Určitě se zisk titulu projeví pozitivně na našich výkonech.

Vy sám jste byl se svými výkony spokojený? Odehrál jste 387 minut, dal dva góly. Nečekal jste, že dostanete více prostoru a budete produktivnější?

Moje výkony mohly být lepší. Dal jsem dva důležité góly a k titulu tím přispěl. Rozhodně nejsem zklamaný. Ale na podzim chci hrát v lepší formě. Pevně věřím, že dostanu ještě více příležitostí a dám více gólů.

Nepřibrzdil vás po dvou a půl letech v Anglii návrat do českého fotbalu?

Chvíli mi trvalo, než jsem se adaptoval. Musel jsem se s přechodem srovnat. Taktika i hra je doma přeci jen trošku jiná. Ale myslím, že jsem si zvykl rychle. V Anglii jsem byl sám, chyběla mi rodina a kamarádi. Tady jsem blízké měl, takže to bylo z hlediska běžného života lepší. A fotbalově vlastně také, protože jsem pravidelně hrál.

Jak moc vám přitížilo, že jste přišel s úkolem nahradit Tomáše Necida, který během podzimu vstřelil jedenáct gólů?

Myslím, že vůbec. Dobře se známe z mládežnických týmů Slavie. Dávali jsme společně hodně gólů. Po vítězství nad Zlínem sice všichni psali, že jsem nový Necid, ale pak se to zaseklo... Myslím, že ani on by na jaře tolik nezářil. V šesti zápasech nám to celkově nešlapalo. Na podzim bylo mužstvo na vítězné vlně, všechno bylo jednodušší. Ale snad jsem Slavii alespoň trošku vrátil, že mě vychovala pro velký fotbal. Navíc budu v jejím dresu ještě na podzim, tak doufám, že se Tomášovi přiblížím.

Proč jste v zimě trval na ročním hostování?

Protože jsem věřil, že Slavia titul získá a bude hrát o Ligu mistrů. A jaro tím pádem bylo i takovým formováním týmu pro účast v elitní soutěži. A já nechtěl odcházet po půl roce. Byl jsem součástí budování týmu pro postup do Champions league, v které bych chtěl za Slavii hrát. To je můj velký sen.

Máte už představu o své budoucnosti z dlouhodobějšího hlediska?

V listopadu by se jednání o mém dalším působení měla otevřít. Když to půjde, chtěl bych zůstat ve Slavii.

Byl jste během jara v kontaktu s někým z Tottenhamu?

Mám tam kamarády, s nimiž jsem si psal i volal. Byl jsem i ve styku se sportovním ředitelem, který mě sledoval a měl informace z internetu. Ale nebylo to tak, že bychom řešili moji budoucnost v Anglii. Koncentroval jsem se plně na výkony a nenechal se rozptylovat ničím jiným.

Máte jasno, jak prožijete dovolenou?

Mám povinnosti s reprezentací do jednadvaceti let. Vrátíme se týden před zahájením přípravy ve Slavii, takže asi nikam nepojedu. Ale jsem mladý, tělo rychle regeneruje. Neměl bych s tím mít problém. Já se vlastně těším i na přípravu, protože tu zimní jsem kvůli zranění neabsolvoval, takže pořádný trénink potřebuji.

Reklama

Související témata: