Hlavní obsah

Černý by osobní trofej vyměnil za postup

PRAHA

Měl být trumfem fotbalistů Queens Park Rangers v boji o postup mezi anglickou elitu. Jenže ač se v brance druholigového klubu mohl Radek Černý přetrhnout, k místence do Premier League slavnému londýnskému klubu nepomohl. „Objektivně musím přiznat, že jsme si postup nezasloužili,“ přemítá pětatřicetiletý borec, který do Anglie zamířil ze Slavie Praha.

Foto: Michal Doležal, ČTK

Brankář Radek Černý chytá míč při exhibičním utkání současných a bývalých fotbalistů Slavie.

Článek

V jejím dresu si první červnový den užil exhibiční zápas Výběru hvězd nedávné historie Slavie proti úřadujícím českým šampiónům. „Bylo fajn, že jsme se potkali s kamarády. Celé se to odehrálo v hodně uvolněné atmosféře. Já jsem se moc nehnal dopředu, abych se nezranil,“ vyprávěl po zápase, v němž jeho tým vyhrál a Černý proměnil penaltu.

Už měl za sebou dovolenou. „Byl jsem s rodinou u moře a pak jsem v Praze zařizoval byt, abychom měli kde přežívat. Starší dcera tady chodí do školy, aby dostala češtinu řádně do krve před rozdílovými zkouškami,“ vylíčil program minulých týdnů Černý.

Druhá anglická liga skončila začátkem května. Rangers, kam Černý přišel před sezónou z Tottenhamu, skončili jedenáctí. „Mluvilo se o tom, že jsme favorité, ale nebyla to úplně realita. Kádr nebyl špatný, ale druhá liga čítá čtyřicet šest zápasů. Pro boj o postup nestačí jedenáct nebo dvanáct hráčů. Kádr musí být široký a hodně vyrovnaný. Nám se v zimě zranili dva klíčoví hráči a jejich absence byla hodně citelná. V únoru a březnu jsme pak sestavu doslova lepili, trenér odnesl špatné výsledky vyhazovem. Pak už všichni viděli, že postup budeme honit jenom těžko,“ tvrdil Černý.

Adeptů na Premier League bude hodně

Bude mít jeho klub v příští sezóně tedy kádr o tolik silnější, aby mohl vzít čelní pozice druhé ligy útokem? „Před rozchodem na dovolenou nám nikdo nic neříkal a o bezpodmínečném cíli v podobě postupu se nemluvilo,“ přiznal Černý.

„Nadcházející sezóna bude nesmírně těžká, protože Newcastle se bude určitě po letošním sestupu chtít hned vrátit mezi elitu. Pokud udrží pohromadě kádr Middlesbrough, bude mít stejný plán. Letos to těsně uniklo Readingu, jenž chce určitě postoupit také. Navíc vždy v průběhu sezóny někdo vyskočí, budeme to mít strašně těžké. Je potřeba držet stabilní formu, bez větších zakolísání.“

Pro Černého byla první sezóna v dresu Queens Park Rangers z hlediska boje o postup neúspěšná, ale odnesl si jedno cenné osobní vyznamenání.

Obrana byla precizní, slabinou koncovka

Společně s gólmanem Sheffieldu United Patrickem Kennym dostal Zlatou rukavici pro brankáře s největším počtem vychytaných nul. Nashromáždil jich celkem devatenáct. „Samozřejmě že takové ocenění bylo příjemné, ale šlo o výsledek práce celého týmu. Obrana klapala spolehlivě, v defenzívě jsme odváděli precizní práci. Naším problémem bylo střílení branek. S tím jsme se potýkali celý rok,“ říkal Černý.

„Raději bych tohle vyměnil za postup. Snad se dočkám v příští sezóně,“ culil se Černý, jenž se na prvním tréninku v Anglii musí hlásit 1. července. „Do té doby se budu chystat podle individuálního plánu.“

Reklama