Hlavní obsah

Vysílací práva na Premier League převzala ESPN, ale jen se slevou

LONDÝN

Vedení anglické Premier League prodalo volná vysílací práva na příští sezonu americkému kolosu ESPN. Stanice patřící do zábavního koncernu Disney odkoupila oba vysílací balíčky v hodnotě 130 miliónů liber (asi 3,98 miliardy korun), které se uvolnily díky potížím stanice Setanta Sports. ESPN kvůli tomu spustí v Anglii v srpnu vlastní fotbalový kanál, práva ale převzala jen za podmínky třetinové slevy, tvrdí média.

Článek

Finanční náležitosti nové smlouvy nebyly oficiálně zveřejněny, podle britských deníků ale musela Premier League výrazně slevit. Zatímco Setanta by za 46 zápasů příští sezóny zaplatila 130 miliónů liber, Američané podle deníku Guardian zaplatí jen 90 miliónů. Navíc převzala ESPN i televizní práva na sezony 2010-2013, i za ně ale prý zaplatí výrazně méně. Na druhé období měla ESPN už dříve šestinový podíl, který se nyní zdvojnásobil.

Z hlediska Premier League je to přesto vítězství, čekaly se ještě větší potíže. "Vše se seběhlo velmi rychle, ale ESPN to slouží ke cti," řekl výkonný ředitel soutěže Richard Scudamore.

Kolik na krachu Setanty prodělají anglické kluby, to bude záviset především na rozdělení zálohových plateb, které v předstihu Setanta Premier League uhradila. Jejich celková výše se zhruba rovná rozdílu mezi původní a současnou cenou, je ale možné, že po vypovězení smlouvy jich Setanta alespoň část vymůže zpět.

Dosavadní dvojka na trhu placených sportovních kanálů v Británii se na jaře dostala do finančních potíží a nakonec přestala platit i partnerským fotbalovým soutěžím. Vedení Premier League došla trpělivost 20. června a vzápětí vypovědělo Setantě všechny smlouvy na třetinu televizních zápasů.

Podobně už se zachovala i skotská liga, pro níž byla Setanta dokonce jediným partnerem. O převzetí práv nyní usiluje nejsilnější britský kanál Sky, ale pouze za podmínky ještě větší slevy. Už nyní mají podle Guardianu menší skotské kluby finanční potíže, protože Setanta jim poslední splátky vůbec nezaplatila.

Reklama

Související témata: