Hlavní obsah

Rosický pomohl Arsenalu k vítězství v Emirates Cupu

LONDÝN

Záložník Tomáš Rosický se objevil v dresu Arsenalu i v druhém utkání londýnského turnaje Emirates Cup a poprvé během letní přípravy hrál ve dvou zápasech za sebou. Český fotbalista dnes nastoupil proti Glasgow Rangers na posledních dvacet minut už za rozhodnutého stavu 3:0.

Foto: Matt Dunham, ČTK/AP

Tomáš Rosický v dresu Arsenalu (vzadu) a Jose Antonio Reyes z Atlétika Madrid

Článek

Rosický, který hrál poslední soutěžní zápas v lednu 2008 a následně 18 měsíců laboroval se zraněním, vystřídal v 70. minutě spoluhráče Cesca Fábregase a symbolicky od něj převzal kapitánskou pásku. Po zbytek utkání zůstal na pozici španělského reprezentanta ve středu hřiště a plnil především defenzivní úkoly. Zároveň dirigoval a přihrávkami zrychloval hru. Dvakrát dokonce založil nebezpečný útok, který však Arsenal nevyužil.

Během víkendu tak kapitán české reprezentace odehrál 75 minut. V sobotu nastoupil na první poločas proti Atlétiku Madrid a patřil k nejlepším hráčům na hřišti. Dokonce dal gól, který však rozhodčí kvůli ofsajdu neuznal.

"Je to škoda. Bylo to opravdu těsné, ale řekl bych, že to ofsajd nebyl," uvedl na klubovém webu trenér Arséne Wenger, který výkon Rosického pochválil. "Jeho výkony mě potěšily, ale nejsem snílek. Tomáš nehrál 18 měsíců, proto je třeba postupovat pomalu. Až zůstane zdravý v dalších dvou měsících, pak se můžeme radovat. Zatím ale vyhráno nemáme," dodal.

Wenger zároveň uvedl, že Rosického nenechal hrát během tří přípravných zápasů v rámci rakouského soustředění, protože českého záložníka pobolíval zadní stehenní sval. Šlo prý ale jen o velmi lehký problém.

Velkou konkurencí by se pro uzdraveného záložníka mohl stát teprve sedmnáctiletý talent Jack Wilshere, který vstřelil v zápase dvě branky a stal se hráčem zápasu. Dobrý výkon odvedl i jako Rosického náhradník v sobotním zápase.

"Turnaj mu vyšel skvěle, ale je to pořád mladý hráč. Ukazuje však, že s ním můžeme pro zápasy počítat," uvedl Wenger. Arsenal po dvou výhrách vyhrál třetí ročník Emirates Cupu před Rangers, Atlétikem Madrid a Paris St. Germain.

Poslední přípravné utkání před startem anglické ligy sehraje Arsenal 8. srpna ve Valencii. O týden později pak nastoupí v prvním zápase Premier League na hřišti Evertonu a následně ho čeká úvodní duel 4. předkola Ligy mistrů, v němž může narazit mimo jiné na pražskou Spartu.

Reklama

Související témata: