Hlavní obsah

Brazilec Jo hraje fotbal v Premier League, aby ochránil rodinu

LIVERPOOL

Pro Brazilce Joa není hraní fotbalu v anglické lize pouze splněným snem, ale především šancí, jak vydělat dostatek peněz pro rodinu. Té posílá zpět do Brazílie část své gáže, aby ji chránil před nebezpečím, které jí v hlavním městě Brasilia jako jednom z nejobávanějších míst světa hrozí. Jo se o svou rodinu navíc stará sám, jelikož jeho starší bratr Jean před sedmi lety zemřel při autonehodě.

Článek

Jo koupil své rodině dům v bezpečnější části metropole a dal jim šanci vyhnout se ulicím, kde vládne zločin. Velmi často tam totiž dochází k ozbrojeným přepadením, obchodům s drogami a únosům. Nebezpečí by hrozilo především jeho otci, který tráví každý den 12 hodin jako taxikář. Matka, kterou trápí zdravotní problémy, pracovala jako uklízečka.

Plat hráče, který se ve 4. předkole Evropské ligy představil i v Olomouci, je závislý mimo jiné na počtu odehraných zápasů, proto chce Jo co nejčastěji hrát. "Chci hrát, protože rodina na mě závisí. Potřebuji peníze, aby máma nemusela pracovat. Nemůže už dělat uklízečku, protože jí hrozně bolí záda," cituje Joa deník The Sun. "Chci, aby nepracoval ani můj otec. Vždy jsem chtěl rodičům a sestře koupit dům, proto jsem tvrdě dřel, abych se dostal tam, kde sem," dodal.

Dvaadvacetiletý útočník odešel v roce 2005 do Evropy, kde nejprve oblékal dres CSKA Moskva. Před rokem zamířil za 18 milionů liber (asi 520 miliónů korun) do Manchesteru City. Tam se však neprosadil a odešel na hostování do Evertonu. Na kontě má i tři starty za brazilskou reprezentaci.

Reklama

Související témata: