Hlavní obsah

Kluby Premier League vyplatily agentům hráčů za rok dvě miliardy

LONDÝN

Přes 70 milionů liber (téměř dvě miliardy korun) vyplatily za uplynulý rok kluby anglické Premier League fotbalovým agentům za jejich služby při zprostředkování přestupů. Největší podíl na této částce má Manchester City, který byl na hráčském trhu hodně aktivní a při nákupech Emmanuela Adebayora, Carlose Téveze, Joleona Lescotta, Garetha Barryho a dalších zaplatil jejich manažerům celkem 12,87 miliónu liber.

Foto: Nigel Roddis, Reuters

Trenér fotbalistů Manchesteru City Mark Hughes s posilou Carlosem Tevézem

Článek

Na druhém místě žebříčku, který započítává přestupy od loňského října do letošního září, figuruje s částkou 9,56 miliónu liber Chelsea. Za lídrem tabulky následuje Liverpool (6,65 miliónu).

Naproti tomu úřadující šampion Manchester United vyplatil agentům pouze 1,51 miliónu liber. Zcela nejmenší výdaje v tomto směru má mezi 20 týmy Premier League nováček Burnley s částkou 468 398 liber (13,3 miliónu korun).

Podle serveru listu Daily Telegraph činí provize agentům zhruba desetinu celkové sumy, kterou kluby v daném období utratily za hráče. Posily je stály celkem 682,3 miliónu liber.

Podle kouče Tottenhamu Harryho Redknappa jsou provize šílené. "Když se na ty sumy podívám, napadne mě, že hraju špatnou hru. Tohle jsem měl dělat. Fotbaloví agenti museli v minulých letech vydělat hrozně moc peněz," řekl Redknapp.

Trenér Manchesteru City Mark Hughes míní, že výdaje jeho klubu za služby agentů jsou přiměřené. "Když uzavíráte hodně obchodů jako my - a bylo jich kolem 35 - točí se hodně hráčů a odměny agentům tomu odpovídají," prohlásil kouč klubu, který těží z finančních možností svých majitelů z Abú Zabí.

Manchester City za poslední rok utratil za posily přes 300 miliónů liber a ročně vynaloží na platy fotbalistů více než 100 miliónů liber.

Reklama

Související témata: