Hlavní obsah

Rosický odložil kytaru, balí se do Arsenalu a o svatbě nemluví

Odpočatý po nezvykle dlouhé dovolené, s dobrou náladou i novým sestřihem se na další sezónu v Premier League chystá kapitán fotbalové reprezentace Tomáš Rosický. V říjnu mu bude již třicet let, a tak by měl v tradičně mladém týmu londýnského Arsenalu patřit k tahounům. „Hlavní je, že jsem zase fit,“ libuje si před svým sobotním odletem na pondělní zahájení letní přípravy.

Foto: Kateřina Šulová, ČTK

Tomáš Rosický se na novou sezonu vybavil také novým sestřihem.

Článek

Minulou sezónu jste kvůli zranění kotníku nedokončil. Už je všechno v pořádku?

Nebylo to nic tak strašného. Kdybych mohl zůstat pár dnů v klidu, mohl bych hrát dál. Jenže v nahuštěném sledu zápasů prostě nebyl čas. Nastupoval jsem nejdřív pod injekcemi - a pak už to dál prostě nešlo. Vynechal jsem poslední dva ligové zápasy a přišel kvůli tomu také o zájezd reprezentace do Spojených států. Teď už je zase všechno v pohodě.

V říjnu vám bude třicet. Proto jste zvolil nový omlazující sestřih?

Souvisí to s tím. Mám dětský obličej, tak jsem si dřív nechával delší vlasy, abych vypadal starší. Teď už naopak potřebuji trochu omladit. Navíc je to účes ‚ráno vstanu a jdu‘... (smích)

Svatba nebude, když se vám blíží třicítka?

Čekal jsem, kdy na to přijde řada... Tak dál.

Stačil jste si v létě zahrát na kytaru se svou oblíbenou kapelou Tři sestry?

Dvakrát jsem se skupinou vystoupil, ve Strakonicích a Brandýse nad Labem. Trochu jsem jim asi inovoval repertoár, ale zahrál jsem především starší písničky. Snad jsem se trochu zlepšil.

Měl jste čas, protože dovolená byla netradičně dlouhá.

Je to tak, tak dlouhé léto jsem asi ještě nikdy neměl. Pět, šest týdnů. Podstatné je, že jsem si odpočinul a jsem nachystaný na začátek přípravy. Udržovat v kondici jsem se samozřejmě také musel, protože jinak bych odpadl hned první den.

Co čekáte od svojí páté sezóny v Arsenalu?

Bude pro mě hodně důležitá. Během té minulé jsem se po roce a půl bez fotbalu zase zapojil do dění. Vracel jsem se postupně a pomalu. Teď se chci vrátit na úroveň, na které jsem byl před zraněním. Nastupovat častěji od začátku zápasu a pak také úspěšně rozehrát s reprezentací kvalifikaci EURO 2012.

Prý je o vás velký zájem v Německu. V Dortmundu, Kolíně nad Rýnem či Hamburku.

Také jsem o tom slyšel, ale nic o tom nevím. Zajímá mě jen příprava s Arsenalem.

(Hráčův agent Pavel Paska z agentury ISM upřesňuje: „Zájem tady opravdu byl a je, prioritou však pro Tomáše zůstává Arsenal.)

V minulé sezoně nezískal Arsenal žádnou trofej a v lize skončil až třetí. Bude to tentokrát lepší?

Zisk některé z trofejí je cílem pro každého hráče a určitě i pro současný Arsenal. Minulá sezóna nám přinesla zklamání, hráli jsme dlouho o titul. V závěru soutěže jsme však ztratili několik dobře rozehraných zápasů. A to se Chelsea, která nakonec titul získala, nestane...

V zahraničí jste už přes deset let. Myslíte, že se ještě na konci kariéry vrátíte do Sparty?

To je daleko, tím se opravdu nezabývám. Soustředím se jen na nejbližší budoucnost.

K ní patři i start kvalifikace, v níž národní tým ve skupině jako jasný favorit čeká Španělsko.

Na příštím velkém turnaji nechceme chybět. O kvalitách Španělů se nemusíme bavit, ale porazit se také někdy dají. Nesmíme se jich bát. Švýcaři je na mistrovství světa porazili, ale měli obrovské štěstí. Zakopali se na vlastní šestnáctce a jednou utekli. Je to asi jedna z cest, ale tak já bych hrát nechtěl. Je však jasné, že hrát se Španěly otevřený fotbal je sebevražda. Takže vlastně dobře, že nejsem trenér.

Reklama

Související témata: