Hlavní obsah

Kdo si koupí FC Liverpool? Číňan, Syřan, Kuvajťané?

LIVERPOOL

Anglická Premier League začíná už za týden a stále není jasné, jaký osud potká jeden z nejslavnějších klubů - FC Liverpool. Současní majitelé Tom Hicks a George Gillett se snaží klub s dluhem 237 miliónů liber (skoro sedm miliard korun) prodat. Britský tisk hodnotí jako nejvážnějšího zájemce Číňana Huanga před syrským podnikatelem Kirdim.

Foto: Sport.cz

Číňan z Hong Kongu Kenneth Huang (vpravo) a syrský podnikatel Jahjá Kirdi jsou nejvážnějšími zájemci o FC Liverpool.

Článek

Jakou šanci má současná čtyřka zájemců?

Kenneth Huang

Čínský podnikatel nabízí okamžitý odkup dluhů od banky Royal Bank of Scotland a potřebné investice do klubu, aby bylo na všechny platy hráčů a zaměstnanců i na nový stadión. Podmínkou je odchod současných majitelů. Jeho šance na převzetí klubu vidí odborníci v kurzu 7:1, otazník visí nad investičním fondem, který má Huang v zádech. Jde sice o jednoho z největších investorů na Dálném východě, ale není jisté, jakou v něm vlastně má Huang pozici a tedy, zda bude mít dostatečný vliv na uvolnění tak obrovských investic.

Jahjá Kirdi

Někdejší syrský fotbalový internacionál a nynější obchodník, který má zázemí  v Británii a Kanadě. Minulý týden prohlásil, že s majiteli Hicksem a Gillettem již dohodl kupní cenu, má prý i zajištěno financování nového stadiónu i zahlazení dluhů. Jeho šanci na vládu v Anfield road vidí zasvěcení zhruba poloviční než u Huanga. Především pochybují, že dokáže ze svých utajených společníků, údajně z některého z arabských emirátů, vymámit potřebné finance.

Stadion FC Liverpoolfoto: Sport.cz/liverpoolfc.tv

Rhonská skupina

Skoro stejné šance jako Kirdi má prý i tzv. skupina Rhone - v New Yorku založená privátní společnost miliardářů Stevena Langmana a Roberta Agostinelliho. Nabídla už na jaře majitelům klubu  110 miliónů liber (přes tři miliardy korun) za 40 procent akcií. Nyní svůj zájem miliardáři potvrdili, i když by se cena mohla vyšplhat na 100 miliónu za 25 procent akcií. To jim přece jenom šance dává, protože Hicks s Gillettem by zadlužený klub mohli prodat se ziskem, o což jim jde hlavně.

Rodina Al-Charafi

Nejtišší ze všech nápadníků, ale přibližně se stejnými šancemi jako Rhonská skupina, je mocná kuvajtská rodina Al-Charafi. Začala se o Liverpool zajímat v lednu 2009 a myšlenka investovat do předního člena Premier League ji dosud neopustila. Patriarcha Nasser má nepochybně prostředků dost - je to 48. nejbohatší člověk na světě. Ovládá maloobchodní impérium, které například zahrnuje franchisingová práva na oblíbené pečivo Dunkin Donuts v Kuvajtu. Na druhé straně prakticky není nic známo o jeho plánech s klubem do budoucna.

Britský tisk soudí, že prodej klubu by měl být co nejrychlejší. Někdejších 600 miliónů liber, které ještě v dubnu chtěli Gillett s Hicksem za majetek na Merseyside utržit, je skoro utopií. Ale nepodaří-li se nynějšímu předsedovi klubu Martinu Broughtonovi uzavřít obchod do konce letního přestupového období, šance na prodej se ziskem ještě výrazněji poklesne.

Reklama

Související témata: