Hlavní obsah

Nepoučitelná Chelsea přetahuje hvězdu z Brazílie. Santos chystá stížnost na FIFA

RIO DE JANEIRO
Aktualizováno

Brazilský fotbalový klub Santos si chce u vedení FIFA stěžovat na praktiky londýnské Chelsea při její snaze získat do svých řad mladou hvězdu Neymara. Santos už minulý měsíc oficiálně odmítl dvacetimiliónovou nabídku, anglický mistr se ale nevzdal a stále s hráčem vyjednává. "Zjistil jsem, že přemlouvání pokračuje. To je z hlediska etiky nepřípustné," zlobí se šéf brazilského klubu Luis Alvaro Ribeiro.

Foto: Bill Kostroun, ČTK/AP

Brazilský talent Neymar (vlevo) oslavuje svůj premiérový reprezentační gól v přátelském utkání proti USA.

Článek

Brazilský klub prohlásil, že osmnáctiletého Neymara, který v úterý vstřelil svůj premiérový reprezentační gól, pustí jedině za 35 milionů eur. "Před časem nám předložil anglický klub formální nabídku, poté ale začal přímo vyjednávat s hráčem a jeho zástupci," prohlásil prezident Santosu.

"Jasně jsme řekli, že nemáme zájem vyjednávat o uvolnění hráče, který je u nás pod smlouvou. Pak jsem ale zjistil, že přemlouvání pokračuje. To je z hlediska etiky nepřípustné," zlobil se Ribeiro a oznámil, že kluboví právníci předají FIFA potřebnou dokumentaci.

Anglický klub tvrzení nekomentuje

Podle informací britského tisku nejméně dva zaměstnanci Chelsea a jeden protřelý vyjednavač využili příromnosti Brazilců v USA a s Neymarem se sešli v New Yorku. List Daily Mail naproti tomu tvrdí, že šlo o schůzku Neymarova otce s agentem, tudíž k žádnému porušení pravidel nedošlo. "K tvrzení Santosu se nebudeme vyjadřovat," reagovalo tiskové oddělení londýnského klubu.

Chelsea už měla s podobnými námluvami hráčů problémy v minulosti a od FIFA dostala loni roční zákaz nakupování posil. Sankce pak arbitrážní soud CAS v Lausanne označil jako přehnané. A londýnský celek se již chlubí jiným brazilským přírůstkem. Do sídla klubu by měl dnes dorazit k podpisu čtyřletého kontraktu 23letý středopolař Ramires, kterého Cheslea získala za 18 miliónů liber (přes půl miliardy korun) z Benfiky Lisabon.

Neymar přispěl v Santosu 25 góly k zisku titulu v poháru i lize Paulista. Média i fanoušci vyvíjeli tlak na kouče Carlose Dungu, aby Neymara vzal na mistrovství světa, ten ale přání nevyslyšel. Brazilci v Jihoafrické republice vypadli ve čtvrtfinále.

Reklama

Související témata: