Hlavní obsah

Hrubka gólmana Van der Sara stála Manchester United vítězství

LONDÝN

Dlouho se zdálo, že Manchester United v souboji 8. kola anglické fotbalové ligy s West Bromwichem suverénně kráčí za vítězstvím. Pak ale přišlo pět hrůzyplných minut, během nichž United ztratili vedení 2:0 a s ním i dva body. West Bromwich vyrovnal a remízu 2:2 udržel až do závěrečného hvizdu.

Foto: Albert Gea, Reuters

Brankář Manchesteru United Edwin Van der Sar

Článek

První gól Manchesteru zařídil už v páté minutě mexický forvard Javier Hernandez, k němuž se odrazil přímý kop Naniho. Hernandez se dlouho nerozpakoval a poslal míč do sítě, v Premier League se trefil vůbec poprvé. Dvacet minut nato přidal Portugalec Nani druhou branku a publikum na Old Trafford spokojeně zpívalo chorály.

Jenže po obrátce přišel velký šok. Nejdříve rozvlnil vlastní síť Patrice Evra a o pět minut později vyrobil neuvěřitelnou hrubku gólman Edwin van der Sar. Vyskočil si pro lehounký míč, ovšem neudržel ho v ruce a pro Somena Tchoyie už nebyl problém trefit zívající branku...

Bez Rooneyho v základu

V základní jedenáctce United chyběl Wayne Rooney, který se dostal do sporu s koučem Alexem Fergusonem poté, co zpochybnil trenérovo tvrzení, že nehraje kvůli zranění. Hříšník Rooney se potýká nejen s Fergusonem, ale i aférou vyvolanou jeho zálety. Kvůli tomu se jen obtížně dostává do formy z minulé sezóny.

V utkání proti WBA se nakonec na trávník podíval, když do konce zápasu zbývalo pouhých devatenáct minut. Nehrál přitom na pozici hrotového útočníka, ale staral se o levé křídlo. Za tak krátkou dobu však gól, který by znamenal výhru domácích, nevsítil. I přesto ale stihl připravit jednu z největších příležitostí Manchesteru, zmařil ji ale hostující James Morrison.

I kdyby ale gól vstřelil, Rooneyho dny v Manchesteru se podle britského tisku zdají být sečteny. Jde ve šlépějích svých předchůdců Davida Beckhama, Roye Keana, Jaapa Stama či Ruuda van Nistelrooije. Ti všichni se s Fergusonem rozhádali a museli červený dres vysvléci, připomněl Daily Mail.

V dresu hostů nastoupil na posledních dvanáct minut i reprezentační útočník Roman Bednář. Jeho WBA se daří, klub neprohrál posledních pět ligových zápasů.

Londýnský Arsenal slavil

Arsenal otočil domácí zápas s Birminghamem a po vítězství 2:1 částečně napravil předchozí dvě ligové porážky. Hráči londýnského celku v 800. zápase pod trenérem Arsénem Wengerem zaznamenali jubilejní 1700. výhru v anglické nejvyšší soutěži.

Birmingham poslal na stadionu Emirates do vedení po půlhodině hry srbský útočník Nikola Žigič. Domácí vyrovnali čtyři minuty před přestávkou zásluhou proměněné penalty Francouze Samira Nasriho a vítěznou branku zařídil dvě minuty po změně stran marocký útočník Marván Šammach.

Tomáš Rosický odehrál v záloze Arsenalu posledních dvacet minut, obránce Birminghamu Martin Jiránek do hry z lavičky nezasáhl.

Tottenham v generálce na středeční utkání Ligy mistrů proti obhájci trofeje Interu Milán porazil v londýnském derby Fulham 2:1. "Kouhouti" na stadionu Craven Cottage vyhráli po osmi letech a připravili soupeři první porážku v této ligové sezoně.

Čech udržel čisté konto, ale Chelsea jen remizovala

Fotbalisté vedoucí Chelsea s Petrem Čechem v brance remizovali v osmém kole anglické ligy na hřišti Aston Villy 0:0 a podruhé za sebou v domácí soutěži na hřišti soupeře nevyhráli ani nevstřelili branku.

Po téměř roce chyběly v sestavě úřadujícího mistra v ligovém utkání zraněné hvězdy Frank Lampard a Didier Drogba a jejich absence byla znatelná. Oba celky neproměnily velké šance a v poslední čtvrthodině trefily brankovou konstrukci.

Birminghamský klub tak potvrdil, že má proti Chelsea na svém stadionu příznivou bilanci: z posledních dvanácti ligových zápasů tu "Blues" vyhráli jen jednou.

Anglická fotbalová liga - 8. kolo:
Arsenal - Birmingham 2:1 (41. Nasri z pen., 47. Šammach - 33. Žigič), Bolton - Stoke 2:1 (22. I Čong-jong, 90.+2 Klasnič - 48. Delap), Fulham - Tottenham 1:2 (30. Kamara - 31. Pavljučenko, 63. Huddlestone), Manchester United - West Bromwich 2:2 (5. Hernández, 25. Nani - 50. vlastní Evra, 55. Tchoyi), Newcastle - Wigan 2:2 (72. Ameobi, 90. Coloccini - 22. a 23. N'Zogbia), Wolverhampton - West Ham United 1:1 (10. Jarvis - 53. Noble z pen.). Aston Villa - Chelsea 0:0.

Reklama

Související témata: