Hlavní obsah

Rvačka o Rooneyho. Ve hře je i závratný plat pro kanonýra

LONDÝN

Když se anglický fotbalový kanonýr Wayne Rooney nedávno rozhádal s koučem Manchesteru United Alexem Fergusonem, okamžitě mu začaly na stole přistávat nabídky na přestup. Je pravděpodobné, že po některé z nich Rooney co nejdříve sáhne a v zimním přestupním termínu svlékne dres United.

Foto: Michael Dalder, Reuters

Wayne Rooney, zatím stále ještě v dresu Manchesteru United.

Článek

Rooney už neválčí jen s Fergusonem, pustil se i do majitelů klubu. Prohlásil, že nemají ambice. Vadí mu, že United prodali Cristiana Ronalda i to, že pak nijak zvlášť neposilovali. United se vytratili z trhu nejžádanějších světových fotbalistů, i proto chce Rooney podle britského deníku Sun co nejdříve pryč.

"Hráč je neoblomný. Oznámil, že chce odejít," potvrdil na úterní tiskové konferenci Alex Ferguson.  "Jsme z toho zmatení stejně jako všichni ostatní. Nechápeme, proč by chtěl jít pryč. Ale musíme se jeho žádostí zabývat," dodal nevzrušeně, jako by se již s odchodem své hvězdy smířil.

Wayne, který si u Fergusona hodně zavařil svým sexuálním průšvihem s prostitutkami během těhotenství manželky, touží po trofejích. Chce vyhrávat nejen domácí soutěž, ale přidávat i triumfy v Lize mistrů, nyní však cítí, že s Manchesterem United to možná nepůjde. Klub má velké dluhy a Ferguson má na posily výrazně omezený rozpočet. A sekera ve výši 750 miliónů liber se jen tak nerozplyne...

Zájem o Rooneyho je obrovský. Zřejmě nejpikantnější by byl přesun do nedalekého Manchesteru City, ale to nejspíš v United nepřekousnou, i kdyby šejkové zatřásli hodně naditým měšcem. Daleko reálněji se jeví nabídka Realu Madrid, kam by mohl Rooney za 50 miliónů liber (1,4 miliardy korun) zamířit v lednu.

Výjimka z utahování opasků

Vedle City a Realu se ale ozvala i Chelsea. Trenér Carlo Ancelotti podle Sunu už rozpřáhl náruč a láká útočníka do modrého dresu. „Ještě si však musíme si počkat, jestli Wayne Rooney bude opravdu chtít odejít a jestli ho klub bude ochotný prodat. Pokud se ale na trhu objeví, postavíme se do fronty zájemců,“ uvedl Ital.

Majitel Chelsea Roman Abramovič sice nedávno nařídil omezit výdaje a jednoduše utáhnout dosud velkorysému klubu opasek, s vidinou Rooneyho v Londýně by ale údajně ruský miliardář byl ochoten ještě jednu přestupovou bombu uskutečnit.

Wayne Rooney při úterním tréninku v klubovém komplexu v Manchesteru, kde se připravuje tým na utkání s tureckým Bursasporem v Lize mistrů. foto: Reuters/Phil Noble

Rooney je ale všechno možné, jen ne laciné fotbalové zboží. Podle spekulací ostrovního tisku by si 24letý Rooney mohl v novém působišti přijít na neuvěřitelných 200 tisíc liber týdně, což je v přepočtu zhruba 5,6 miliónu korun. A třeba Manchester City přišel s naprosto ohromující nabídkou - prý dá kanonýrovi 500 tisíc liber týdně, tedy 14 miliónů korun. Podle bulvárního Daily Star by Rooney bral 300 tisíc liber týdně, zbylých 200 tisíc by dostával za to, že by klubu poskytl marketingová práva na svou osobu.

Konec Fergusonovy éry?

Ale není to jen Rooneyho přestup, čím Anglie žije. Spekuluje se také o konci Fergusonovy éry v Manchesteru. Možná to zní jako rouhání, ovšem podle Martina Samuela z Daily Mailu po téhle rozepři nevyvázne trenér bez šrámů. Samuel nezpochybňuje, že Ferguson vybudoval řadu velmi úspěšných týmů. „A taky destruoval,“ podotýká komentátor Daily Mailu.

Současný kádr byl však podle něj postaven na pilířích Rooneym a Ronaldovi. Když se Ferguson zbavil Beckhama, dokázal ho nahradit, stejně tak našel náhradu za Van Nistelrooije, píše list. Budoucnost byla zajištěna, zasazení Rooneyho a Ronalda do týmu bylo považováno za Fergusonův majstrštyk. Když vyhráli United domácí soutěž i Ligu mistrů v roce 2008, zdálo se, že jejich dominance bude pokračovat i v dalších sezónách. „Jenže co bude teď?“ ptá se Samuel.

Vsadíte si?

Anglické sázkové kanceláře už samozřejmě vypisují kurzy na to, kde Rooney zahájí příští sezónu.

Kurzy společnosti Ladbrokes
6/4Man. United
9/4Real Madrid
3/1Man.City
8/1Chelsea
12/1Barcelona
14/1Milan
14/1Inter
20/1Liverpool
25/1Tottenham

Reklama

Související témata: