Hlavní obsah

Kováč vyhlíží Štědrý den, dárky už má

PRAHA

Nebýt syna, neměl by momentálně český fotbalový záložník Radoslav Kováč ve West Hamu žádnou radost. V Premier League jen paběrkuje. V sobotu si alespoň po dvou měsících vychutnal pocit vítězství v nejvyšší anglické soutěži, byť znovu jen jako náhradník.

Foto: Michaela Říhová, Právo

Radoslav Kováč na srazu české fotbalové reprezentace

Článek

„Souboj s Wiganem byl zápasem o život. Naše situace není růžová a případný nezdar by nám ještě přitížil. V předešlých zápasech jsme dělali strašné chyby, hlavně při standardních situacích. I proto jsme měli mítink bez trenéra, kde jsme si o všem důrazně promluvili,“ přiznává Kováč, že West Ham udělal pro výhru 3:1 maximum.

V základu byl dvakrát

Předtím Kováčův tým porazil jen Tottenham. To se psalo 25. září. „Přitom v létě přišlo hodně nových hráčů, ale je to paradoxně horší. Máme mnohem silnější kádr, ale nemůžu říct, že jsme lepší, když jsme poslední v tabulce. Měli jsme poměrně těžký los a ještě jsme nechytli začátek sezóny. Nejvíc nám ublížily nedávné domácí remízy s Blackpoolem a s West Bromwichem,“ vysvětluje Kováč.

Do utkání sWiganem naskočil jako náhradník za kapitána Scotta Parkera na posledních sedm minut. „Sezónu jsme začínali se třemi záložníky a třemi útočníky, měl jsem místo právě vedle Parkera,“ vzpomíná český záložník na první ligové utkání, kdy byl v základní sestavě. „Ale prohráli jsme, trenér rozestavení změnil a já jsem do středu zálohy až druhý,“ pokračuje.

Od startu sezóny byl během patnácti utkání jen dvakrát v základní sestavě. Pětkrát naskočil z lavičky. V základu byl také ve dvou ze tří duelů Carling Cupu. „Tam jsme přitom s Parkerem nastoupili vedle sebe,“ krčí rameny Kováč, který v sobotu oslavil jednatřicáté narozeniny.

Nedostatečné vytížení ho trápí. „Nevadí mi, že nehraju každý zápas v základu, protože místo s výjimkou Parkera, který je klubovou ikonou, nemá pod palcem nikdo. Uvědomuju si, že jsem v jedné z nejlepších lig světa, ale je nezvyk zůstávat tak často jen na lavičce,“ připouští rodák ze Šumperka.

„Přitom jsem mohl v létě odejít. Měl jsem nabídku ze Stoke. Ale nechtěl jsem utíkat. Minulou sezónu jsem měl dobrou. Nový trenér si sice přivedl hodně hráčů, ale tvrdil, že jsem pro něj důležitý,“ diví se Kováč při vzpomínce na vyjádření Avrama Granta, jenž v minulosti vedl už Čecha v Chelsea. „Je hodně tichý. Neprojevuje se tolik, nedává znát emoce. Třeba trenéři jiných týmů utkání hodně prožívají. Grant je hodně klidný,“ popisuje český borec šéfa lavičky West Hamu.

„Doufám, že do konce roku ještě odehraju tak pět šest zápasů. Kdybych vůbec nedostal šanci, musel bych to řešit. Ale s největší pravděpodobností až v létě,“ naznačuje, že v případě pokračujícího vysedávání mezi náhradníky by uvažoval o změně dresu.

Anglii možná opustí

Smlouvu ve West Hamu má až do června 2012. „Pokud bych byl nucen odejít, přikláněl bych se k úplně jiné zemi, abych zkusil ještě něco nového, přestože v Londýně se nám s rodinou strašně líbí,“ tvrdí Kováč.

S bývalou modelkou Klárou Medkovou, která je už jeho manželkou, a dvacetiměsíčním synkem Radkem se zabydlel v domě na okraji metropole. „Radek chodí do anglické školky a má trošku gulášek z toho, jak na něj doma mluvíme česky a přes den děti anglicky. Ale i tak už pěkně brblá a žvatlá,“ vypráví nadšeně Kováč.

Užívá si plnými doušky otcovských povinností. „Po tréninku chodím s malým na procházky, snažím se pomáhat Klárce,“ vykládá bývalý reprezentant, který se letos už nemůže dočkat vánočních svátků: „Radek bude všechno vnímat ve srovnání s loňským rokem mnohem víc. Máme už připravený velký stromek, i dárky jsou nakoupené,“ prozrazuje Kováč, že ho příchod Štědrého dne nezaskočí.

Reklama

Související témata: