Hlavní obsah

Arsenal zlomil prokletí a vyškolil Chelsea. Čech třikrát inkasoval

LONDÝN

Dlouho to byla nudná podívaná, ale nakonec se z londýnského derby stala atraktivní přestřelka, v níž jasně lepší Arsenal porazil doma Chelsea 3:1. Po pondělní dohrávce 19. kola se tak Kanonýři posunuli na druhé místo o skóre před Manchester City, který má však o jeden odehraný zápas více. Na vedoucí Manchester United pak celek z Emiretaes Stadium ztrácí dva body. Chelsea nepomohl ani návrat Franka Lamparda, zůstává čtvrtá s šestibodovou ztrátou na první místo a obhajoba titulu se jí vzdaluje.

Foto: Jaroslav Podhorský, ČTK

Brankář Petr Čech držel naději jen necelý poločas.

Článek

Arsenal tak utnul sérii čtyř porážek od Chelsea a poprvé od roku 2001 nastřílel  na domácím hříšti tomuto soupeři tři góly.

Zatímco Tomáš Rosický v dresu domácích naskočil do zápasu až v 88. minutě, brankář Petr Čech byl oporou Blues od prvních sekud, ale naděje svého klubu udržel jen necelý poločas. První šanci měli sice zásluhou křížné střely Drogby zpoza šestnáctky hosté, ale domácí nenápadně začínali ovládat střed hřiště a postupně zatlačili tým Carla Ancelottiho na jeho polovinu.

Brankář Čech se blýskl  při ostrém přímém kopu Nasriho. Při narůstajícím tlaku Arsenalu ještě zlikvidoval šanci Wilsherea i následující nebezpečný oblouček Nasriho. Po akci středem šestnáctky a narážečce s Wilsherem však ve 44. minutě překonal křížnou střelou Čecha Kamerunec Song a domácí zaslouženě vedli 1:0.

Obrana hostů vypadala při inkasovaném gólu hodně rozklíženě a nevzchopila se ani po změně stran. Essien krátce po přestávce nechtěně poslal do úniku Fabregase s Wilsherem, kteří vyšachovali defenzívu i s brankářem Čech a první jmenovaný zvýšil na 2:0. Rozjetí Gunners vzápětí přidali třetí gól po další hrubce Chelsea ve středu hřiště, kterou tentokrát využil rychlík Walcott.

Trenér Ancelotti vzápětí vystřídal chybující Maloudu za mladíka Kakutu a záhy vrátil Chelsea alespoň částečně do hry po Drogbově přímém kopu hlavou Ivanovič, který snížil na 1:3.  Do té doby hodně nevýrazná Chelsea se rázem zlepšila, ale Arsenal se z inkasovaného gólu rychle oklepal a opět získal převahu. Po rychlých kontrech mohl ještě několikrát skóre navýšit. Do velké šance se řítil i střídající Tomáš Rosický, který po Fabregasovi převzal kapitánskou pásku, ale jeho šanci zastavil ofsajd.

Arsenal - Chelsea 3:1 Branka: 44. Song, 50. Fabregas, 53. Walcott - 57. Ivanovičon-line

Reklama

Související témata: