Hlavní obsah

Ďáblové se všemu jen smějí. Aféře s vymlácenou šatnou i touhám Arsenalu

LONDÝN/ PRAHA

Ďáblové z Old Trafford se teď už všemu jenom smějí. Snahám udělat skandál z jejich frustrace a řádění v šatně slavného Wembley po prohrané semifinálové partii FA Cupu s městským rivalem Citzens, stejně jako výrokům kouče londýnských „Kanonýrů“ Wengera po remízové partii s Liverpoolem, že navzdory šestibodové ztrátě jeho Arsenal boj o titul nevzdává.

Foto: Russell Cheyne, Reuters

Wayne Rooney (vpravo) z Manchesteru United chlácholí Samira Nasriho z Arsenalu. Jako by naznačoval: Zase budete bez titulu!

Článek

Sir Ferguson si je jistý, že jeho tým v cestě za devatenáctým titulem nic nezastaví. Nahlas to sice neřekne, ba naopak nabádá hráče k ještě větší pokoře a koncentraci, ale po zmařeném snu o treble se o to víc soustřeďuje na tažení za ligovým primátem. A jestliže jeho Manchester zvládne dnešní večerní na půdě Newcastlu, skutečně už ho nic nezastaví.

Útočník Manchesteru United Wayne Rooney (vpravo) s trenérem Alexem Fergusonem.foto: Reuters/Eddie Keogh

„Opravdu klíčový zápas,“ tvrdí manažer Rudých ďáblů Ferguson, přičemž se mu tvář rozzáří. Aby ne, když v St. James Parku už bude moci zase postavit Rooneyho, který v posledních dvou střetnutích za hrubé vulgarity pronesené do kamer Sky sport nuceně odpočíval a svému týmu vzhledem k famózní formě, do níž se dostal, moc a moc chyběl.

Veterán Giggs si rovněž odpočal, takže k utkání také vyrukuje. Dvě esa tudíž Ferguson v sestavě mít bude, zatímco domácím bude citelně scházet distancovaný kapitán Nolan a útočník Ameobi zřejmě také.

Kdo na Manchester Un. a Arsenal ještě čeká?
Manchester United
venku: Newcastle, Arsenal, Blackburn
doma: Everton, Chelsea, Blackpool
Arsenal
venku: Tottenham, Bolton, Stoke, Fulham
doma: Manchester United, Aston Villa

Rozmlácené Wembley? Jenom bublina

I proto je Ferguson vysmátý. Proto ho nijak nevzrušují snahy udělat skandál z řádění jeho svěřenců po prohraném sobotním semifinále FA Cupu s Manchesterem City v útrobách Wembley.

„Zanechali za sebou v šatnách neuvěřitelnou spoušť. Dokonce v šatně i zeď prokopli,“ hlásil personál fotbalového svatostánku ve Wembley na ústředí anglické fotbalové asociace. Ta však prohlásila, že se incidentem zabývat nebude, ba dokonce ani náhradu vzniklé škody na Manchesteru vyžadovat nebude. „Všechno je to hrozně nafouknuté. Nešlo o žádnou díru ve zdi, ale o trochu omlácené omítky. Přesto jsme nabídli, že opravu, která nestála víc než padesát liber, zaplatíme,“ prohlásil mluvčí „ďáblů“.

Kolapsy, jaké svede jen Arsenal

Nad troufalými slovy manažera Arsenalu Wengera, že pro jeho Gunners není navzdory šestibodovému manku titul ještě ztracen, se Ferguson také usmívá. Zvláště, když v nedělním odpoledni na Emirates Stadium viděl, jak je tým kolem Fabregase psychicky labilní a nedovede zvládnout zápas, v němž se mu výhra doslova vnucuje.

„Vstřelit branku v osmé minutě nastavení a po dalších čtyřech minutách stejně o výhru přijít, to svede jen Arsenal,“ sarkasticky glosují prodlouženou nedělní partii s Liverpoolem fotbaloví experti na ostrovech.

Kanonýři šestý rok bez trofeje?

Neupírají Arsenalu, že hraje báječný útočný fotbal, připomínají, že „Kanonýři“ nastříleli hned po Manchesteru United druhý nejvyšší počet gólů v celé Premier League, oceňují, že už patnáct zápasů v řadě neprohrál, jenže tím výčet pochval a plusů končí.

Zklamaný kouč Arsenalu Arséne Wengerfoto: Reuters/Darren Staples

„Zůstanou zase bez trofeje. Stejně jako v pěti předchozích sezónách. Přitom letos nahrávalo Arsenalu úplně všechno, neboť Chelsea i Manchester United si topily ve svých problémech. Podobně příznivé konstelace se Gunners už zase dlouho nedočkají. Jenže to by nebyli oni, aby ve chvílích pravdy nezkolabovali,“ shodují se unisono fotbaloví experti a komentátoři na ostrovech.

Největší letošní kolapsy Arsenalu
5. koloSunderland - Arsenal 1:1Arsenal vedl 1:0, v 74. min. neproměnil Rosický penaltu, v posledních vteřinách vyrovnával na 1:1 domácí Bent
14. koloArsenal - Tottenham 2:3Ve 27. min. vedl Arsenal už 2:0, ve druhém poločase však třikrát inkasoval a zápas prohrál
20. koloWigan - Arsenal 2:2Devět minut před koncem si dal Squillaci vlastní gól a Arsenal jen remizoval
26. koloNewcastle - Arsenal 4:4Ve 26. min. vedl Arsenal už 4:0, nakonec musel být rád za remízu
33. koloArsenal - Liverpool 1:1V 98. min. vstřelil Van Persie z penalty vedoucí gól Arsenalu, ve 102. min. ovšem Kuijt z penalty vyrovnal

Kouč Arsenalu Arsene Wenger však podobné poraženecké řeči odmítá a v šanci pořád věří. A ani los posledních šesti kol, kdy se Gunners představí jen dvakrát na domácím hřišti, ho z míry nevyvádí.

Možná ale, že už středeční večer, kdy jeho tým vyrukuje na Tottenhamu, odpoví, zda oprávněně. Vždyť právě první vzájemný zápas s „Kohouty“ patří k těm, v nichž jeho mužstvo nepochopitelně zkolabovalo.

Reklama

Související témata: