Hlavní obsah

VIDEO: Čech zase přepsal statistiky, teď ovšem bude přesvědčovat nového trenéra

LONDÝN/ PRAHA

Přepsal historii Chelsea... Tedy tím, že v nedělním závěrečném duelu na půdě Evertonu nastoupil český legionář Petr Čech k tři sta třináctému soutěžnímu zápasu v barvách Blues, čímž překonal italskou legendu Gianfranca Zolu. Ten v letech 1996 až 2003 odehrál v Chelsea o soutěžní utkání méně, přičemž v Premier League nastoupil ke 229 střetnutím. „Samozřejmě že si tohoto rekordu vážím. Odehrát takovou porci zápasů za jeden z nejlepších klubů světa, to se nepoštěstí každému,“ liboval si Čech.

Foto: Radovan Stoklasa, Reuters

Petr Čech přepsal další klubové statistiky Chelsea.

Článek

Nikdo ze zahraničních fotbalistů, kteří v minulosti za Chelsea nastupovali, neodehrál víc soutěžních utkání než český legionář. A že se na Stamford Bridge vystřídaly nějaké persony!

Nejde jen o jména, ale i o trenéry

„Desailly, Zola, Gullit, Lebouef, Vialli, Flo, Poyet – co hráč, to pojem. Spousta z nich se stala mistry světa a Evropy, takže překonat takovýto ansámbl, to stojí skutečně za to,“ meditoval na svých stránkách český legionář Petr Čech poté, co přepsal klubové statistiky.

„Nejde ale jen o zmiňovaná jména. Zažil jsem v Chelsea několik trenérů a každého z nich jsem dokázal přesvědčit, že jsem do brány tím správným.  Z toho mám radost,“ připomněl Čech, který v Chelsea zažil Mourinha, Granta, Scolariho, Hiddinka i teď naposledy Ancelottiho.

Škoda prohry na Evertonu, litoval Čech

V nové sezóně bude muset přesvědčovat dalšího kouče, který Chelsea povede. Po nedělní prohře na půdě Evertonu totiž klub na svých webových stránkách oznámil, že po nepodařené sezóně, v níž mužstvo nezískalo žádnou trofej a do příštího ročníku Ligy mistrů se kvalifikovalo z druhého místa v Premier League, trenér Carlo Ancelotti předčasně končí.

Gólman Chelsea Petr Čech netajil zklamání, že jeho tým na Evertonu prohrál.foto: ČTK/Jaroslav Podhorský

„Škoda, že jsme sezónu nezakončili lepším výsledkem. Everton hrál pomalu celý druhý poločas jen v deseti, vyloučení Colemana mu však paradoxně víc prospělo, než nám. Vstřelili gól a pak už výhru ubojovali,“ povzdechl si Čech, který v letošní sezóně odchytal všech 38 utkání v Premier League, přičemž patnáctkrát udržel čisté konto. Stejnou porci zápasů má na kontě jen Ashley Cole.

Jen mimoděk – v současném hráčském kádru Chelsea patří Čechovi v počtu odehraných soutěžních zápasů třetí místo za Terrym a Lampardem, kteří nedávno pokořili metu pěti set startů.

Po skončení sezóny čeká na Čecha cesta s českou reprezentací na Kirin Cup do Japonska a pak samozřejmě dovolená. „Původně jsem s ní nepočítal, jenže když si Laštůvka poranil meniskus a na mladého Vaclíka čeká evropský šampionát jedenadvacítek v Dánsku, záměr jsem přehodnotil a na Kirin Cup s nároďákem poletím,“ potvrdil Čech.

Kdo příjde do Chelsea po Ancelottim?

V příští sezóně pak bude přesvědčovat nového trenéra, že do brány Chelsea jako jednička patří. Italský kouč Carlo Ancelotti totiž na Stamford Bridge hned po zápase s Evertonem skončil.

Trenér Carlo Ancelottifoto: Reuters/Marco Bucco

„Letošní výkony mužstva nenaplnily očekávání, takže klub cítí, že nastal čas pro změnu trenéra. Majitel i klubové vedení by rádo poděkovalo Carlo Ancelottimu za jeho přínos pro Chelsea a úspěchy, jichž dosáhl, neboť poprvé v historii klubu získal v loňské sezóně double,“ objevilo se hodinu po zápase na Evertonu na webových stránkách Chelsea s tím, že klub se nyní soustředí na hledání nového kouče a do jeho jmenování nebude žádné spekulace komentovat.

Nástupce? Od Hiddinka po Villase-Boase

Na ostrovech se samo sebou spekuluje o sto šest... Padají jména jako Hiddink, jenž je ovšem vázán smlouvou s tureckou reprezentací, van Basten, Rijkaard či nejčerstvěji třeba Redknapp nebo Andre Villas-Boas.

Kouč Tottenhamu Harry Redknapp by prý byl ochoten odejít ze severu na západ Londýna, neboť by si finančně polepšil. Zatímco u Kohoutů pobírá tři milióny liber, ruský finanční oligarcha Abramovič by byl údajně ochoten ocenit jeho služby pěti milióny. Tedy, pokud bude vyhrávat a s Blues hrát podobně atraktivní fotbal, jako s Tottenhamem.

Novou variantou ve spekulacích je tandem Hiddink – Villas-Boas. Nizozemský trenérský harcovník, pro něhož má Abramovič velkou slabost, by v Chlesea mohl působit jako generální manažer, zatímco Mourinhův třiatřicetiletý portugalský trenérský klon Andre Villas-Boas, jenž letos přivedl Portu k vítězství v Evropské lize, by pracoval po jeho boku.

Reklama

Související témata: