Hlavní obsah

Wilshere: Arsenal musí vyhrát trofej, jinak to bude katastrofa

LONDÝN

Kanonýři vedení Arsénem Wengerem musí v příští sezóně ulovit jednu z trofejí, jinak to bude katastrofa. Myslí si to anglický záložník Jack Wilshere, který společně s ostatními spoluhráči cítí tlak ze strany fanoušků. Pokud by totiž Arsenal trofeje i nadále nezískával, jen těžko se podle něj podaří udržet v kádru hvězdy typu Cesc Fabregas.

Foto: Eddie Keogh, Reuters

Jack Wilshere z Arsenalu střílí gól.

Článek

Arsenal patří mezi čtyři nejlepší týmy v nejlepší fotbalové lize světa. Přesto už dlouhých šest let čeká na trofej. Trenér Wenger buduje tým od nejmladších hráčů, kterým však schází zkušenosti a v klíčových chvílích nedokážou uspět. Jako v letošní honbě za titulem. Jako ve finále Carling Cupu, v němž Gunners nestačili na Birmingham, který o tři měsíce později sestoupil z Premier League.

Ale londýnský klub bude muset trofeje získávat. Jeden z důvodů odkryl Wilshere. „Arsenal je velký klub, který potřebuje vyhrávat trofeje k tomu, aby u nás zůstávali nejlepší hráči. Potřebujeme i nadále zůstat mezi nejlepšími čtyřmi týmy a konečně na nějakou trofej dosáhnout. Letos jsme byli tak blízko,“ je devatenáctiletý mladíček stále smutný z finálové prohry v Carling Cupu.

Největší starosti bude mít vedení Arsenalu opět s tím, aby udrželo v kádru Cesca Fabregase, o něhož dlouhodobě jeví zájem Barcelona. Čerstvě nejlepší tým Evropy volá čtyřiadvacetiletého špílmachra zpět k sobě, Fabregas je totiž fotbalistou z mládežnické líhně katalánského celku. Už třetím rokem v kuse tak létají médii částky, které je Barcelona ochotna za návrat svého hráče vyskládat. A v poslední době i přemrštěné částky z úst kouče Wengera, za něž by byl ochoten Fabregase prodat. Francouze už totiž nebaví neustále opakovat, že Fabregas není na prodej.

Fabregas příkladným hráčem

„Doufám, že se nám podaří udržet Cesca Fabregase. On je pro mě opravdovým příkladem, jak by se měl fotbalista chovat na hřišti i mimo něj,“ nechal se slyšet Španělův spoluhráč Wilshere, který bude pomáhat od příštího týdne národnímu týmu Anglie do 21 let na evropském šampionátu v Dánsku. „Je naším nejlepším hráčem. V některých zápasech se mu nedokázal nikdo ani přiblížit. A nejlepší hráče si musíme udržet, pokud chceme vítězit,“ dodal Wilshere.

Poslední pohárová radost Arsenalu se datuje k roku 2005, kdy Gunners zvítězili ve slavném FA Cupu. V příští sezóně musejí Kanonýři přidat další přírůstek do vitríny na Emirates Stadium. „Kdybychom v příští sezóně žádnou trofej nevyhráli, stoprocentně by se jednalo o katastrofu. Uvědomujeme si to. Fanoušci to cítí. My to cítíme. Zkrátka potřebujeme získat trofej.

Jak na to? Wilshere se domnívá, že by se měl Arsenal zlepšit na dvou úrovních. Na hřišti i mimo něj. „Musíme být týmovější. Hrát agresivněji, prokázat autoritu a mít zápasy pod kontrolou. I tím, že budeme soupeřům život znepříjemňovat,“ myslí rodák ze Stevenage, ale přidává i další postřeh. „Všichni mohou vidět, jak ostatní týmy vyvíjejí tlak na vedení ligy. Někdy si říkám, že to potřebujeme dělat také. Nejlepší v tom je Manchester United,“ dodal.

Reklama

Související témata:
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 

MS v hokeji 2024

87. ročník Mistrovství světa v hokeji se koná v termínu 10.–26. května 2024 v České republice, turnaj si rozdělí města Praha a Ostrava.