Hlavní obsah

Mourinův učeň si rýpnul: Nejsem Special One, jsem jen první ve skupině

LONDÝN/PRAHA

Jen se usmíval, když ho titulovali jako „Malého Mourinha“. A co teprve když mu nadhazovali, zda jako Mourinhův učeň snad také není „Special One“, jak o sobě kontroverzní portugalský trenérský mág po příjezdu do Anglie s oblibou prohlašoval. „Čekám, jakou přezdívku mně vymyslíte. Ale Special One nejsem. Spíše by se šiklo pojmenování První ve skupině,“ odbýval nový kouč londýnské Chelsea André Villas-Boas dotazy novinářů na první oficiální tiskové konferenci, kterou v Londýně absolvoval.

Foto: Grigory Dukor, Reuters

Spokojený trenér Chelsea André Villas-Boas na první tiskové konferenci en házel úsměvy.

Článek

Miliony od ruského majitele Chelsea Romana Abramoviče mladého portugalského trenéra k Temži nepřilákaly. „V Portu jsem dostal nabídkou srovnatelnou s tou v Chelsea. A možná ještě lukrativnější. A také rodina byla proti, abych do Londýna odcházel. Jenže já cítil novou výzvu,“ objasnil třiatřicetiletý kouč, že peníze ho na Stamford Bridge rozhodně nepřivedly.

Abramovič ho poučovat nemusel

Zato obrovská motivace svou roli sehrála. Touha dokázat, že dorostl a možná i přerostl svého učitele Mourinha, pod nímž na Stamford Bridge už v minulosti v roli asistenta působil, samo sebou také.

„Všude  je to stejné. V životě i ve velkých klubech. Každý chce vyhrávat a přidávat do své sbírky další a další trofeje. I očekávání Chelsea jsou samozřejmě vysoká, protože chce být úspěšná každý rok,“ prozradil Villas-Boas, že mu ruský oligarcha Abramovič nemusel zdůrazňovat, co od něho očekává.

Kompromis bude nezbytný

Samozřejmě chce, aby jeho klub vítězil. Aby uspěl na všech frontách, kde bude účinkovat. A také aby hrál pohledný, ofenzivní fotbal.

„Pro mě zmiňované požadavky představují jednu velkou výzvu. Co nejdříve vyhrávat a přitom vybudovat solidní základnu pro budoucnost, získávat trofeje a zároveň hrát útočný fotbal, která bude pro fanoušky zábavou. Zvláště v Premier League, kde je v každém zápase normou určitý počet gólů. Budu prostě usilovat o zdravý kompromis,“ vyjevil třiatřicetiletý trenér svou filosofii, v níž rozhodně nefiguruje jako Speacial One.

Skupinová práce, to je jeho filosofie

„Tohle není one mane show,“ rýpnul si do Mourinhja. „Je a bude to o vzájemné empatii, o ambicích a motivace každého z nás. Chci dát dohromady skupinu lidí a být s ní úspěšný, takže proto bych měl být asi nazýván první ve skupině,“ vysvětlil Villas-Boas svou roli v Chelsea.

Mladý trenér Chelsea a Mourinhův učeň André Villas-Boas.

Filosofie, kterou zastává jeho nově jmenovaný asistent Roberto Di Matteo, někdejší hráč Chelsea a velký oblíbenec fanoušků, s tou jeho koresponduje.  „Opravdu je podobná, oba prostě máme rádi kvalitní fotbal,“ vykládal mladý Portugalec a házel úsměvy na všechny strany. I to na Angličany působilo, i když zpočátku sarkasticky glosovali, že si Villas-Boas přivedl z Portugalska svého kondičního trenér i třeba špiona a pozorovatele, tedy roli, kterou za Mourinha zastával on sám.

Hned na úvod prozradil, že posílení mužstva sice plánuje, ale nějakou revoluci v hráčském kádru v plánu nemá. Natož aby zbavoval Johna Terryho kapitánské pásky...

Nejde o Sira Alexe, ale o Chelsea

„Samozřejmě že s příchodem nového manažera se očekávají radikální změny, ale já je nechystám. Se současným složením kádru jsem víc než spokojený, protože tu jsou kvalitní hráči a se všemi počítám.“

Pochopitelně že velká pozornost bude v nastávajícím ročníku Premier League upřena na soupeření třiatřicetiletého Villase-Boase s manažerem mistrovského Manchesteru United sirem Alexem Fergusonem, který je o 36 let starší než on.

„To není o mě a Sirovi Alexovi, ale o dvou špičkových klubech, které spolu zase budou bojovat o první místo. Jen s tím rozdílem, že tentokrát to bude boj od samého začátku,“ odmítl mladý Portugalec soupeření dvou velkých rivalů přenášet do osobní roviny.

Reklama

Související témata: