Hlavní obsah

VIDEO: Poníženi, znectěni, potupeni. Hrozný den, hlesl kouč Arsenalu Wenger, rezignovat ale odmítl

LONDÝN/PRAHA

Blamáž je slabé slovo. Arsenal byl znectěn, ponížen a potupen. A moc krutě, protože nedělní prohra na Old Trafford s Manchesterem United 2:8 nemá v posledním půl století na scéně Premier League obdoby. „Hrozný den, z něhož mám skutečně pocit ponížení, protože osm inkasovaných gólů nic jiného vyvolávat nemůže,“ přiznával kouč „kanonýrů“ Arséne Wenger, jenž prožívá nejhorší dny a týdny za dobu, co v Arsenalu působí.

Foto: Reuters

Trenér Arsene Wenger rozhazuje rukama marně. Jeho tým byl znectěn a potupen.

Článek

Fábregase a Nasriho prodal, mužstvo se mu rozpadlo, osm hráčů nemohl na Old Trafford postavit, takže žádný div, že jeho tým vrávorá a prohrává. V prvních třech kolech Premier League získal jediný bod, má děsivé skóre a v tabulce se zmítá na sedmnácté příčce. Osmigólová potupa fotbalovou bídu Arsenalu jen umocnila, takže hned po zápase se pochopitelně vynořily otázky, zda trenér Wenger nemíní rezignovat.

Tomáš Rosický je jedním z mála hráčů, o něhož se může trenér Wenger opřít.foto: Reuters

„Věřím, že během nastávajícího desetidenní reprezentační pauzy si své problémy vyřešíme a zase se dáme dohromady,“ odpověděl nejprve s evidentním zaváháním v hlase, vzápětí pak podobnou eventualitu rázně vyloučil: „Ne, v žádném případě.“

Ferguson se francouzského profesora zastal

A kouč Manchesteru Alex Ferguson přispěchal francouzskému fotbalovému profesorovi okamžitě na pomoc. „Není fair ho kritizovat, protože odvedl v Arsenalu spoustu práce a vtiskl mu svou filosofii. A také objevil a vychoval spoustu hráčů. Moc dobrých hráčů, které Arsenal výhodně prodal. Wenger se staral i o klubovou pokladnu a na to by neměli lidé zapomínat,“ zastával se Ferguson svého kolegy.

Trenér Manchesteru United Alex Ferguson.foto: ČTK/AP/Jon Super

„Bolí to, ale je lepší o porážce nemluvit, protože to pak vypadá, že hledáte výmluvy,“ přidával Wenger posléze na klubových stránkách Arsenalu. Přitom on je hledat nemusel, protože mužstvo má skutečně zdecimované až hrůza. Wilshere, Diaby, Gervinho, Song, Vermaelen, Gibbs a spol. mu chyběli, další pak formu marně hledají, takže Gunners se proměnili v rozklížený a zdecimovaný soubor.

Odveta v Itálii, ale hlavně síla Manchesteru

„Manchester nás potrestal za snahu hrát s ním otevřený fotbal. Za to, že jsme po změně stran odešli fyzicky ale také. Je ale třeba vzít v úvahu, že od středeční večerní odvety Champions Legue v Itálii málo času na odpočinek a regeneraci, takže jsme nestačili, to je jisté. Zvláště proti soupeři takové třídy, jako je Manchester,“ rozebíral Wenger drtivý debakl a litoval Van Persiem neproměněné penalty za stavu 1:0.

„Prohrávat v poločase 2:3, nemuselo to být tak kruté. Jenže my se snažili až zoufale dostat zpátky do zápasu a byli jsme za to trestáni.“

Wenger požaduje čas

Jasně že Wenger je nejvíc kritizován za to, že rozprodal mužstvo, přivedl v duchu svých zvyklostí bezejmenné dvacetileté mladíky a nyní zjišťuje, že jeho mateřská školka na důstojnější roli v Premier League zatím nemá. Natož aby měla na souboje s týmy z absolutní špičky.

„Dopřejte mi čas, Máme za sebou teprve tři ligové zápasy a dva duely na scéně Champions League, takže na bilancování je příliš brzy. A do Champions League jsme se zase dostali. Počtrnácté v řadě,“ brání se Wenger, i když i jemu je jasné, že mužstvo potřebuje nutně posílit.

Zklamaný kouč Arsenalu Arséne Wengerfoto: Reuters/Gustau Nacarino

„Peníze problém nepředstavují, protože je máme. Teď chystáme podpis smlouvy s jedním útočníkem a hledáme ještě záložníka a obránce,“ uklidňoval fanoušky kouč Arsenalu. I on připustil, že by po odchodu Fábregase do mužstva potřeboval zkušeného hráče. „

Ale je těžké ho získat,“ připustil a jedním dechem odmítl spekulace, že by mezi „kanonýry“ lákal devětadvacetiletého Španěla Mikela Artetu z Evertonu. „Ne, ten to není,“ pravil rázně Wenger, jenž poslední velký úspěch slavil s Arsenal před šesti lety, což je pro příznivce kanonýrů příliš dlouhá doba.

Reklama

Související témata: