Hlavní obsah

VIDEO: Arsenal s jubilantem Rosickým i díky hattricku Van Persieho rozdrtil Blackburn

LONDÝN

Středeční remízu na hřišti Boltonu rychle zaplašili. Fotbalisté Arsenalu rozdrtili v úvodním duelu 24. kola Premier League na domácím hřišti Blackburn 7:1. V základní sestavě Kanonýrů znovu nechyběl Tomáš Rosický. Pro kapitána české reprezentace to byl jubilejní 150. zápas v dresu Arsenalu. Hattrick si připsal domácí šutér Van Persie, dvakrát se trefil Oxlade-Chamberlein.

Foto: Eddie Keogh, Reuters

Robin Van Persie (vpravo) a Oxlade-Chamberlain, dva hlavní hrdinové Arsenalu v duelu s Blackburnem.

Článek

Arsenal rozdrtil Blackburn 7:1

Měli co napravovat. Fotbalisté Arsenalu klesli po minulém kole až na sedmé místo v tabulce a pět bodů ztráceli na čtvrté místo zaručující účast v předkole Ligy mistrů.

Pro nápravu měli ideálního protivníka. Osmnáctý Blackburn na Arsenalu nevyhrál již téměř deset let, naposledy se mu to podařilo ještě na stařičkém Highbury v říjnu 2002.

Začátek tomu odpovídal. Domácí otevřeli skóre již v 75. sekundě zápasu! Coquelin a Walcott připravili ideální pozici a Van Persie snadno poslal míč do prázdné branky. Vidět byl i Rosický, nejprve nebezpečně vypálil a poté za faul na něj viděl žlutou kartu N‘Zonzi. Pak zase český záložník ostrým skluzem trefil Lowa a ten musel střídat.

Hosté po půlhodině zásluhou Pedersena vyrovnali, zápas však zdramatizovali jen na chvilku. Van Persie totiž i podruhé zasunul míč do prázdné branky. O dvě minuty později přidal třetí gól Oxlade-Chamberlein a s Blackburnem bylo zle. Tím spíše, že ve 43. minutě byl za faul na Van Persieho vyloučen Givet.

Nebylo tedy divu, že se hosté po přestávce sesypali. Po centru Van Persieho skóroval Arteta, svoji druhou trefu v utkání přidal Oxlade-Chamberlein. A v 62. minutě završil svůj hattrick Van Persie.

V nastavení Kanonýři svoji velkou exhibici završili. Prvního ligového gólu po návratu do klubu se dočkal střídající Henry, při jehož gólu si Van Persie ke třem gólům připsal navrch druhou asistenci v utkání. Arsenal vyhrál 7:1! V lize tak dosáhl nejvyššího vítězství od srpna 2010, kdy porazil Blackpool 6:0.

Van Persie se díky skvělému výkonu dostal v klubové tabulce střelců před krajana Dennise Bergkampa. Za Kanonýry dal dohromady ve všech soutěžích 123 gólů, na lídra klubového pořadí Henryho ztrácí 105 branek.

"Když Van Persiemu necháte prostor ve vápně, je smrtelně nebezpečný," chválil svého svěřence kouč Arsenalu Arséne Wenger. Těšilo ho, že se londýnský klub konečně více prosadil v koncovce. "V minulých zápasech jsme předvedli docela dobré výkony, ale nevytěžili jsme z toho dobrý výsledek. Dnes jsme předvedli dobrý výkon a uhráli dobrý výsledek. Pro sebevědomí týmu je tahle výhra strašně důležitá," dodal.

Manchester City zlomil prokletí domácích zápasů s Fulhamem, v lize klub z Londýna porazil po více než pěti letech. Ráz utkání určil po deseti minutách proměněnou penaltou Agüero a prakticky rozhodnuto bylo po půlhodině, kdy si dal hostující Baird vlastní gól. Skóre uzavřel Džeko. Marcel Gecov nastoupil za Fulham na posledních pět minut, jeho spoluhráč Zdeněk Grygera je dlouhodobě zraněný.

Brankář Radek Černý zůstal pouze opět na lavičce Queens Park Rangers a sledoval domácí porážku s Wolverhamptonem 1:2. Londýňané sice vedli, pak je ale oslabila vyloučením nová posila Francouz Djibril Cissé a hosté v přesilovce skóre otočili.

Anglická Premier League
Výsledky 24. kola: Arsenal – Blackburn 7:1 (2., 38. a 62. Van Persie, 40. a 54. Oxlade-Chamberlain, 51. Arteta, 90. Henry - 32. Gamst Pedersen), Norwich - Bolton 2:0 (70. Surman, 85. Pilkington), QPR - Wolverhampton 1:2 (16. Zamora - 46. Jarvis, 71. Doyle), Stoke - Sunderland 0:1 (60. McClean), West Bromwich - Swansea 1:2 (54. Fortuné - 55. Sigurdsson, 59. Graham), Wigan - Everton 1:1 (76. vlastní Neville - 83. Anichebe), Manchester City - Fulham 3:0 (10. Agüero z pen., 30. vlastní Baird, 72. Džeko).

Reklama

Související témata: