Hlavní obsah

Rosický dal po dvou letech gól v lize, ale s reprezentací na Iry nevyrazí

LONDÝN/PRAHA

Gól z nejcennějších dal Tomáš Rosický z Arsenalu. Nasměroval jím svůj tým k výhře 5:2 v londýnském derby s nenáviděným Tottenhamem. Ale teď bude chybět reprezentaci. Kouč Arsen Wenger naznačil hned po zápase, že Rosický má potíže se zády. Večer se objevila zpráva, že na přípravné utkání v Irsku místo něj trenér národního týmu Michal Bílek povolal Jiřího Štajnera z Liberce.

Foto: Dylan Martinez , Reuters

Tomáš Rosický (vpravo) přihlíží souboji spoluhráče Mikela Artety se Scottem Parkerem z Tottenhamu.

Článek

"Vermaelen má potíže s kotníkem a Rosický se zády. Není jisté, jestli bude schopen hrát ve středu a sobotu," oznámil Wenger záhy po utkání na klubovém webu.

Když se v minulosti objevily podobné zvěsti, Rosický zpravidla na reprezentační akci absentoval. A stalo se tak i tentokrát. Měl by patrně chybět také Arsenalu v dalším ligovém utkání v Liberpoolu. Možná ještě déle.

Přitom Rosický s londýnským mužstvem zažil ve 26. kole Premier League velké utkání, které dohrál až do konce. Nemusel být střídán.

"I podle slov trenéra Bílka proti Tottenhamu sehrál výborný zápas, ale po jeho skončení musel na vyšetření se zraněním zad, které mu nedovolí nastoupit ve středu v Irsku," uvedl mluvčí národního týmu Jaroslav Kolář.

Český záložník dovršil velkolepý obrat

Arsenal v ligovém střetnutí prohrával 0:2. Do přestávky ale stačil vyrovnat a pak přišla chvíle kapitána české reprezentace. V nejvyšší anglické soutěži se trefil po dvou letech! Naposledy se z branky radoval 20. ledna 2010 proti Boltonu.

Rosického gól znamenal dovršení obratu. Další brankové pojistky  pak ještě přidal Walcott. Tým prolomil sérii nezdarů a zůstává i po tomto kole čtvrtý před Chelsea, drží pozici znamenající účast v Lize mistrů. A na sedm bodů se přiblížil třetímu Tottenhamu.

Arsenal s  Rosickým v základu přitom začal bídně. Jako by chtěl potvrdit statistiku posledních vzájemných utkání, v nichž na tom jsou Spurs výrazně lépe. Ve čtvrté minutě po přihrávce Adebayora dostal na vápně příliš prostoru Saha, který vystřelil a míč se nešťastně odrazil do domácí brány od nohou bránícího Vermaelena.

Tottenhamu pomohl i diskutabilní moment, Bale se ocitl za obranou, brankář Arsenalu Szczesny mu padl pod nohy, ale nezasáhl ho, přesto se kopala penalta, kterou Adebayor ve 34. minutě proměnil.

Ale během pár desítek sekund v závěru poločasu bylo srovnáno. Van Persie nejprve trefil tyč, když se však míč vrátil do šestnáctky, uklidil ho do sítě hlavou Sagna. Van Persie se dočkal o chvíli později. Technickou střelou mířil přesně k tyči. Friedel se natahoval marně. Byl to třiadvacátý gól nejlepšího střelce tohoto ročníku ligy.

A smršť pokračovala. V 51. minutě Sagna nacentroval na přední tyč, kde míč před Friedelem tečoval Rosický. Walcott pak stav pro Arsenal ještě vylepšil a zařídil, že jeho tým zůstává čtvrtý, má lepší skóre než Chelsea, která v tomhle kole vyhrála nad Boltonem 3:0.

Arsenal svého soupeře porazil nejvyšším rozdílem od roku 1978, kdy vyhrál venku 5:0.

Tottenhamu uniká manchesterské duo, ztrácí na něj deset resp. osm bodů. Vedoucí Manchester City si poradil už v sobotu s Blackburnem. Celek United vyhrál 2:1 dnes na hřišti Norwiche, ale dost se natrápil.

Přitom už v sedmé minutě rozvlnil síť, postaral se o to Scholes, který si výborně naběhl do pokutového území a hlavičkou se nemýlil. Jenže domácí v závěru srovnali a teprve v druhé minutě nastavení Giggs ve svém 900. zápase za Manchester využil Youngův centr v gól znamenající tři body a také to, že City nezískají větší náskok.

Anglická fotbalová liga - 26. kolo:
Arsenal - Tottenham 5:2 (65. a 68. Walcott, 40. Sagna, 43. Van Persie, 51. Rosický - 4. Saha, 34. Adebayor z penalty)Norwich - Manchester United 1:2 (84. Holt - 7. Scholes, 90.+2 Giggs)Stoke - Swansea 2:0 (24. Upson, 39. Crouch)

Reklama

Související témata: