Hlavní obsah

Arsenal místo ostudy jásá. Pro nás je to pohřeb, smutní po neuvěřitelné porážce kouč Readingu

Praha

Kanonýři byli blízko katastrofě. Trapné, ponižující, Arsenalu nedůstojné... „Nemůžete ale přece hrát za Gunners a vzdát se. A to bez ohledu na to, jaký je zrovna stav,“ vysvětloval kouč Arséne Wenger neuvěřitelný obrat, k němuž se jeho tým v osmifinále Ligového poháru vzepjal. S Readingem už prohrával 0:4, aby nakonec strhující partii v nastaveném čase 7:5 vyhrál.

Foto: Kirsty Wigglesworth, ČTK/AP

Fotbalisté Arsenalu se radují z branky do sítě Readingu.

Článek
Fotogalerie

Byli už na kolenou. Zničeni, herně zpustošeni, psychicky zdevastováni. Kanonýři prohrávali s Readingem v pohárovém duelu po sedmatřiceti minutách už 0:4 a nevěděli si s domácími absolutně rady.

Obrat, jaký si sami také prožili

„Hráli dobře. A tak rychle, že jsme nenacházeli na jejich hru žádný recept. Skórovali, kdy chtěli, a kdybychom prohrávali o šest branek, nemohli bychom se divit," přiznával trenér Arsenalu, že jeho mužstvo bylo na Madejski Stadium v prvním poločase vyvedeno úplně z konceptu i míry.

Jenže po změně stran se vzepjalo k neskutečnému obratu. Podobnému, jaký zažilo loni v únoru v zápase Premier League v Newcastelu.

Divoké obraty na ostrovech
Newcastle-Arsenal 4:4ze stavu 0:4Premier League, 5.2. 2011
Tottenham-Manchester City 3:4ze stavu  3:0FA Cup, 4.2.2004
Tottenham-Manchester United 3:5ze stavu 3:0Premier League, 29.9.2001
Reading-Arsenal 5:7 po prodl.ze stavu 4:0Ligový pohár, 30.10. 2012

Tehdy v duelu 26. kola vedl Arsenal v St. James Parku po šestadvaceti minutách rovněž 4:0, aby nakonec bral s povděkem remízu 4:4. Za devatenáct minut druhé půle totiž čtyřikrát inkasoval.

„Za stavu 4:0 myslíte, že je zápas vyhraný. Pak dostanete gól, ale jste si vítězstvím pořád jistí. Jenže pak inkasujete podruhé a najednou zjistíte, že utkání není zdaleka u konce a že se dostavuje panika," líčil Wenger, co sám prožil a co utvrzovalo jeho víru, že ani pohárový duel s Readingem není ztracený.

Wenger: Šlo o čest. O Arsenal

„Šlo nám o to zachránit svou čest. Nemůžete hrát za Arsenal a vzdát se, ať je skóre jakékoli," prozrazoval Wenger apel, který svým svěřencům o přestávce adresoval. Ti ho vyslyšeli, v normální hrací době vyrovnali a vynutili si prodloužení.

„V normální hrací době? Rozhodčí signalizovali, že nastaví čtyři minuty a přidali jich nakonec šest," připomněl trenér Readingu McDermott, že čtvrtá vyrovnávací branka Walcotta padla v 96. minutě.

„Byl to zázrak. Po přestávce jsme si vytvářeli šanci za šancí, ale přesto jsme v 89. minutě prohrávali 2:4 a potřebovali dát ještě dvě branky," doznával Wenger, že trefy Koscielnyho a Walcotta se rovnaly zázraku.

„Neuvěřitelné. Nikdy jsem podobný zápas nehrál. Začali jsme hodně nedbale a museli se probudit. Po trenérově domluvě jsme začali hrát tak, že jsme všichni úplně vyřízení. Ale dokázali jsme, že se není třeba nikdy vzdávat," promlouval po strhujícím nastavení autor hattricku Theo Walcott.

Katastrofa proměněná v hrdost

„Bylo to pro nás něco podobného jako pohřeb. V prvních pětatřiceti minutách mimořádný výkon, pak nejhorší porážka v mé kariéře," jako by kouč Readingu Brian McDermott nedokázal uvěřit, co se odehrálo. „Už první gól Arsenalu v nastavení první půle mě varoval. Ve druhé a v prodloužení jsme ale hráli doslova kamikadze fotbal."

„Ligový pohár sice nepatří mezi naše priority, na našem seznamu figuruje až jako pátý v pořadí, ale tohle byl prostě úžasný večer a jedno z největších vítězství Arsenalu a mé samozřejmě také. Hrozící katastrofu jsme proměnili v hrdost a pýchu na Arsenal," rozplýval se naopak Arséne Wenger.

Reklama