Hlavní obsah

"Hitler už si pro vás jde!" V Anglii se do fotbalu vrací přízraky temných 70. let

Londýn

Anglie bývá často a právem dávána za vzor, jak se správně vypořádat s nešvary na tribunách fotbalových stadiónů. Na ostrovech se příkladně poučili z vlastní bolestné zkušenosti s násilím, rasismem a vandalstvím fotbalových chuligánů. Jenže o víkendu jako by se temné přízraky z minulosti opět vrátily na scénu.

Foto: Fotobanka Profimedia

Fanoušci West Hamu United.

Článek

Jen pár dnů poté, co byl v Římě napaden před utkáním Evropské ligy s Laziem fanoušek Tottenhamu Ashley Mills, dočkali se příznivci Spurs rasistických urážek na vlastním stadiónu v duelu Premier League proti West Hamu United.

Tottenham je znám širokou základnou židovských příznivců, zatímco fanoušci Lazia se nijak netají sympatiemi k fašismu. Žádnou novinkou není ani řevnivost nebo možná lépe řečeno nenávist mezi tvrdými jádry fanoušků londýnských celků Tottenhamu a West Hamu.

A hostující „kotel" si v neděli na White Hart Lane tentokrát opravdu nebral servítky. Vše začalo skandováním „Viva Lazio" coby oslavou antisemitských útoků v Římě. Následovalo už ostřejší - „Můžeme vás pobodat každý týden?". Vše vyvrcholilo skandováním - „Adolf Hitler, už si pro vás jde."

Zapojila se většina fanoušků WHU

Ve sportovních rubrikách anglických médií se incident stal rázem jednou z hlavních událostí. Fotbalový svaz (FA) ihned rozjel vyšetřování a samotný West Ham vybízel „k nejtvrdším možným sankcím proti jakémukoliv fanouškovi United usvědčeného z rasistických pokřiků." Ve hře je pochopitelně i doživotní zákaz vstupu na fotbalové stadióny.

Dva muži už byli přímo na stadiónu zatčeni metropolitní policií za nacistické pozdravy. Oba přijali kauci, jeden z nich byl identifikován jako držitel permanentky.

Šéf West Hamu David Gold oznámil, že klub zahájil vlastní vyšetřování. Nechce, aby menšina neurvalých příznivců kazila pověst „desetitisícům fanoušků klubu, kteří fandí správným způsobem".

Podle reportéra listu Daily Telegraph Briana Lawse ale nedělní rasistické skandování rozhodně nebylo záležitostí jednotlivců. „Řekněme si to jasně. Nemluvíme tady o pár ojedinělých řvounech. Velká část hostujících příznivců West Hamu se toho zúčastnila. Novinářská lavička je na White Hart Lane nějakých 60 yardů od sektoru hostů. Ty songy byly jasně a hlasitě slyšet," sdělil Laws.

Redknapp: Je to špína

K incidentu se v Anglii vyjadřuje celá řada osobností z fotbalového prostředí. Například kouč Harry Redknapp, jenž působil ve West Hamu i Tottenhamu, varoval, že podobné skandály vrací fotbal v Anglii do „temných 70. let".

„Nechceme se přece vracet k tomu, co jsme zažili s násilím v sedmdesátých letech. To nesmíme připustit. Když se vytvoří taková skupina fanoušků, je to špína, nechutné. Lidé tam pak stojí a musí to prostě strávit. Řve se na trenéry, hráče a nadávají si i mezi sebou. S fotbalem to nemá co dělat, u mě to jsou zbabělci," rozčílil se Redknapp.

Rozčarování neskrýval ani izraelský záložník West Hamu Yossi Benayoun. „S fanoušky West Hamu mám skvělé vztahy. Proto jsem velmi zklamaný z toho, co jsem na stadiónu slyšel. Bylo to trapné," napsal Benayoun na sociální síti Twitter.

Reklama

Související témata: