Hlavní obsah

Pokus o podplacení jsem nikdy nezaznamenal, tvrdí elitní anglický sudí Webb

Praha

Howard Webb je mezi fotbalovými arbitry absolutní hvězdou. V roce 2010 řídil finálové zápasy Ligy mistrů i mistrovství světa, přesto má v jednačtyřiceti pořád motivaci zlepšovat se, i když už toho moc většího dokázat nemůže. „Ale nějakou chybu občas uděláme každý, jsme jenom lidi,“ řekl Webb při návštěvě Prahy, kde podpořil projekt FAČR Šance pro fotbal.

Foto: Jan Handrejch, Právo

Známý anglický rozhodčí Howard Webb podpořil v Praze projekt Šance pro fotbal.

Článek
Fotogalerie

Jak dlouho chyby v zápase řešíte?

Pokud je chyba velká, tak hodně. Moje žena by vám mohla vyprávět... Není snadné se mnou v tu chvíli žít. Vadí mi, když se v nějaké situaci špatně rozhodnu. Pokaždé to bolí. Ale nikdo z nás není dokonalý. Když uděláte chybu, někdy ztratíte důvěru, kterou si musíte získat zpátky. Já jsem už deset let profesionální rozhodčí a díky tomu mám více času případné chyby analyzovat.

Rozhodčí jsou často pod velkým tlakem. Naučil jste se s tím žít?

Víte, mentální odolnost je základ úspěchu. U nás v Anglii jsou profesionální sudí a psychická odolnost je nejdůležitější charakterový rys. Často se tyhle věci testují, spolupracujeme se sportovními psychology. Rozhodčí musí být v dobré fyzické i psychické kondici a k tomu samozřejmě musíte mít rád fotbal. Bez toho to nejde.

Co ještě musí mít dobrý sudí?

Připravit se na každý zápas, reagovat na nejrůznější situace. A samozřejmě zdokonalovat se a být otevřen novým věcem.

Slyšel jste o korupci v českém fotbale?

Jen něco málo, ale znám ty případy z jiných zemí, kde došlo k odhalení korupce, například v Německu nebo Polsku. Je potřeba udělat vše proto, abychom tyhle věci z fotbalu vymýtili.

Vás se nikdo nepokoušel během kariéry uplatit?

Osobně jsem se s tím nikdy nesetkal, ale vím, že se to může stát. I v Británii podepisujeme takový kodex, kde se každý dozví, jak při případném pokusu o podplacení reagovat. Dokonce máme přímou linku na FIFA (Mezinárodní fotbalové federace - pozn. aut.), kam můžeme okamžitě volat, pokud si jakoukoliv situací nebudeme jisti. Máme povinnost to hlásit. Já to číslo ale ještě nikdy použít nemusel.

Celý rozhovor si můžete přečíst ve čtvrtečním Právu

Reklama

Související témata: