Hlavní obsah

Fašista ven! Obdivuje naše vrahy, odmítají v Sunderlandu nového kouče Di Cania

Sunderland

Tahle trenérská štace rozhodně nebude jednoduchá. Nový kouč anglického Sunderlandu ještě ani nezačal v novém angažmá záchrannou misi v Premier League a už čelí masivnímu odporu velké části fanoušků. Trnem v oku jim jsou pochopitelně sympatie k fašismu italského trenéra.

Foto: Alessia Pierdomenico, Reuters

Takhle Paolo Di Canio oslavil zdvižením pravé ruky výhru Lazia nad AS Řím.

Článek
Fotogalerie

Z příkladů Rafaela Beníteze v Chelsea, Alexe McLeishe v Aston Ville či Františka Straky ve Slavii je známo, že počáteční hněv fanoušků se jen málokdy podaří zlomit.

Získat si srdce fanoušků Sunderlandu tak bude nejspíš pro čtyřiačtyřicetiletého Itala nadlidský úkol. Odchovanec Lazia Řím se v minulosti nijak netajil inklinací k pravicovému extremismu a několikrát se nechal vyfotografovat se zdviženou pravicí. To mu nyní v novém působišti nechtějí odpustit.

Protestují i váleční veteráni

Příznivci hrozí bojkotem klubu a na Facebooku proti jeho angažmá protestuje skupina s názvem „Sunderland proti fašistovi Di Caniovi". Sympatizanti této stránky přibývají po tisících.

Ostře protestují i váleční veteráni z řad fanoušků klubu. „Jeden z nich, jemuž je 77, už hlásil, že na zápasy nepůjde, dokud bude trénovat Di Canio," sdělil anglickým médiím Martyn McFadden, editor klubového časopisu.

I dvaadevadesátiletý bývalý pilot z proslulé bitvy o Británii a fanoušek Černých koček John Hall je patřičně rozezlen. „Už jsem příliš starý na to, abych chodil na stadión. Ale i kdybych mohl, tak teď bych přestal," cituje válečného hrdinu deník The Sun.

„Slova mohou jen těžko vyjádřit to, jaký stud cítím po jmenování Di Cania. Nezapomínejme, že v Sunderlandu bylo během druhé světové války zabito 267 lidí a přes tisíc jich bylo zraněno nacistickými bombardéry. Di Canio je ideologickým obdivovatelem těchto vrahů," shrnul hněv příznivců fanoušek Rob Johnson.

Sám Di Canio o svých politických preferencích nechtěl během prvního dne ve funkci před novináři příliš mluvit. „Nemusím už na tyhle otázky odpovídat. Nechci se už o politice bavit. Tady nejsem v parlamentu," smetl kontroverzní téma se stolu kouč.

Reklama

Související témata: