Hlavní obsah

VIDEO: V Premier League bude od příští sezóny hlídat góly Jestřábí oko

Londýn

Anglická Premier League se od příští sezóny stane první prestižní klubovou soutěží, která bude používat technologii na hlídání brankových čar. Na stadiónech týmů z nejvyšší anglické fotbalové soutěže bude nainstalován systém Hawk-Eye (Jestřábí oko), který je už delší době využíván v tenisu a kriketu. Informovala o tom televizní stanice Sky Sport.

Technologie na určování gólůVideo: Reuters

 
Článek

Videosystém Hawk-Eye využívá kamery rozmístěné okolo hřiště. Jakmile míč přejde sledovanou čáru, vyšle signál rozhodčímu, který bude mít v rozhodování o uznání gólu i nadále poslední slovo. Premiérově by technologie měla být nasazena v tradičním úvodním zápasu sezóny o Superpohár.

V soutěži o zakázku na letošní Pohár FIFA ovšem Hawk-Eye začátkem dubna neuspěl. Zástupci mezinárodní federace dali přednost podobné technologii GoalControl, která se může představit i příští rok na mistrovství světa, pokud se nyní na turnaji v Brazílii osvědčí. Licenci FIFA mají i systémy GoalRef a Cairos, které využívají čip v míči a pracují na principu magnetického pole.

Reklama

Související témata: