Hlavní obsah

Konec tajností. Chelsea potvrdila Mourinha jako svého nového trenéra

Londýn

Portugalský kouč José Mourinho znovu povede brankáře Petra Čecha v Chelsea. Londýnský klub v pondělí na svých oficiálních stránkách oznámil, že s trenérem uzavřel čtyřletou smlouvu. Mourinho, jenž v letech 2004 až 2007 vyhrál s Chelsea dvakrát Premier League, Ligový pohár a jednou Anglický pohár, naposledy působil v Realu Madrid.

Foto: Daniel Ochoa de Olza, ČTK/AP

José Mourinho, staronový trenér Chelsea.

Článek

"Jsem potěšen, že mohu přivítat Josého (Mourinha) znovu v Chelsea. Chceme tým posunout k vyšším metám a José je naší volbou číslo jedna. Jsme přesvědčeni, že právě on nás k nim díky svým přetrvávajícím trenérským úspěchům, nasazení a ambicím přivede," řekl na Mourinhovu adresu výkonný ředitel Chelsea Ron Gourlay na klubovém webu.

Padesátiletý portugalský trenér vystřídá na Stamford Bridge Španěla Rafaela Beníteze, který si nepadl do oka s fanoušky. Přestože s týmem opanoval Evropskou ligu, rozhodl se už dříve po sezóně odejít a jeho příštím působištěm bude Neapol.

Mourinho byl naopak miláčkem příznivců Chelsea a dobré vztahy měl i s hráči. "Byl a stále je v klubu obrovsky populární a všichni už se na spolupráci s ním těší," dodal Gourlay. Oficiálně bude nový kouč představen na tiskové konferenci příští pondělí.

Lampard: Pozvedl moji hru o milión mil

"Řekl jsem to snad už milionkrát, takže už tím určitě lidi nudím, ale je to prostě skvělý trenér," citoval server BBC záložníka Franka Lamparda. "Pozvedl moji hru o milión mil a na tom, co jsem ve fotbale dokázal, má velkou zásluhu," prohlásil nejlepší střelec londýnského klubu.

"Myslím, že 95 procent fanoušků Chelsea má z jeho návratu radost. Za to, že přivedl Mourinha zpět, si Roman Abramovič (majitel klubu) zaslouží poplácat po zádech," přidal někdejší obránce Chelsea Ron Harris.

Mourinho po svém odchodu z Londýna zakotvil v Interu Milán, kde vyšperkoval už tak úspěšný trenérský životopis o dva tituly v Sérii A, výhru v Italském poháru a triumf v Champions League. V roce 2010 usedl na lavičku slavného Realu Madrid, s nímž slavil vítězství v La Lize i Královském poháru.

O Mourinhově příchodu do Chelsea se intenzivně spekulovalo už delší dobu. Minulý týden deník The Sun přinesl informaci, že kouč už podepsal s londýnským klubem smlouvu na čtyři roky, během nichž vydělá 40 miliónů liber (1,2 miliardy korun). V Realu mu podle informací magazínu France Football kontrakt zaručoval příjem 14 miliónů eur (360 miliónů korun) ročně, což z něho dělalo nejlépe placeného trenéra světa.

Mourinho si s sebou na Stamford Bridge přivede i tři asistenty - kondičního trenéra Ruie Fariu a Silvina Loura s Josém Moraisem. Všichni tři mají spolupracovat s členy stávajícího realizačního týmu Stevem Hollandem, Christopheem Lollichonem a Chrisem Jonesem.

Reklama

Související témata: