Hlavní obsah

Vyplatí se obří investice? Zidane, Ronaldo či Figo byli trefou do černého. Kaká, Torres a další propadli

Londýn

Čím dál více fotbalových klubů, převážně ve vlastnictví arabských šejků či zbohatlíků z Východu, platí za fotbalisty obrovské, často až nepředstavitelné sumy. Vzduchem létají stovky miliónů nebo dokonce miliardy korun, ale ani ty nemusí nutně znamenat vytoužený sportovní úspěch. Jak se prosadí útočníci Neymar v Barceloně nebo Falcao v Monaku? Server BBC sestavil žebříček osmi fotbalistů, kteří v minulých letech změnili dres za částku převyšující 35 miliónů liber (více než miliardu korun). Hráči jako Zidane, Ronaldo, Figo nebo Crespo se svým novým zaměstnavatelům vyplatili, na druhé straně se pak krčí třeba Brazilec Kaká nebo útočníci Torres a Carroll.

Foto: Milan Malíček, Právo

Luis Figo s ušatým pohárem pro vítěze Ligy mistrů. Přestup portugalského hráče z Barcelony do Realu Madrid vyvolal hodně emocí, Figo si však polepšil.

Článek

Zinedine Zidane (Juventus -> Real Madrid)

Bilance v Realu: 155 zápasů / 37 gólů

Když francouzský záložník, tehdy devětadvacetiletý Zinedine Zidane, v červenci 2001 opustil Juventus Turín, šlo o přestupovou bombu. Real Madrid za kreativního hráče tehdy zaplatil 46 miliónů liber, ale tenhle tah Bílému baletu vyšel dokonale. Realu nikdo jiný neřekl jinak než Los Galaticos, mužstvo bylo nadupané těmi nejlepšími světovými hráči jako Figo, Beckham nebo Raúl a Zidane byl mozkem hry. Královskému klubu pomohl k šesti titulům a dodnes se vzpomíná hlavně na jeho vítězný gól z finále Ligy mistrů v roce 2002. Nyní Zidane v Realu působí jako sportovní manažer.

Hernán Crespo (Parma -> Lazio Řím)

Bilance v Laziu: 73 zápasů / 43 gólů

Povedený transfer se v létě roku 2000 povedl římskému Laziu. Z Parmy získal za tehdy rekordních 35,5 miliónů liber argentinského kanonýra Hernána Crespa a ten v novém působišti střílel góly jako na běžícím pásu. Lazio se však pomalu dostávalo do velkých finančních potíží a ve své první sezóně s Crespem skončilo na třetí příčce Serie A. Nicméně Argentinec se blýskl 26 ligovými góly, což mu v roce 2002 vyneslo angažmá v Interu Milán. Lazio muselo svůj klenot prodat, jelikož bylo velice blízko bankrotu.

Kaká (AC Milán -> Real Madrid)

Bilance v Realu: 120 zápasů / 29 gólů

Tehdy sedmadvacetiletý playmaker Kaká byl hlavní postavou milánského AC, v červnu 2009 ale zamířil za 56 miliónů liber do vysněného Realu Madrid. A jak se později ukázalo, ve Španělsku ztratil veškerý svůj lesk. Kaká se měl stát hlavní tváří nové éry Galaticos, kterou chtěl vybudovat prezident klubu Florentino Peréz. Jenže řada zranění Brazilce přibrzdila a Kaká už nikdy nedosáhl takových výkonů jako předtím na San Siru. Za poslední čtyři sezóny odehrál v Realu jen 81 utkání.

Zlatan Ibrahimovic (Inter Milán -> Barcelona)

Bilance v Barceloně: 41 zápasů / 21 gólů

Prvních sedm zápasů a Ibrahimovic se pyšnil bilancí sedmi gólů. Jenže tento snový začátek se brzy proměnil v noční můru. Nebyl to úplný propadák, ale vytáhlý útočník do herního stylu Barcelony nezapadl, a navíc měl konflikty s trenérem Pepem Guardiolou. Barcelona ho v červenci 2009 koupila za 40 miliónů liber a do Interu Milán navíc poslala svého tehdejšího kanonýra Samuela Eto'a. Švédský reprezentant sice v Barceloně vyhrál čtyři trofeje, později však ve své autobiografii přiznal, že byl „obětován", jelikož na pozici středního útočníka Guardiola nasazoval Lionela Messiho.

Luis Figo (Barcelona -> Real Madrid)

Bilance v Realu: 239 zápasů / 59 gólů

Zrádce. Jinak sedmadvacetiletého hráče v létě 2000 fanoušci Barcelony nenazvali. Z bývalé opory katalánského týmu se stal nenáviděný hráč, fanoušci místo jeho obličeje kreslili prasečí hlavy, ale Figo se i tak vydal za 37 miliónů liber do konkurenčního Realu Madrid. „Chtěl jsem hrát lepší fotbal a vyhrávat trofeje," vysvětloval svůj neobvyklý krok. A povedlo se. V prvních třech sezónách na Santiago Bernabéu vyhrál dvakrát ligový titul a jednou i Ligu mistrů. Celkem v Realu posbíral šest trofejí.

Fernando Torres (Liverpool -> Chelsea)

Bilance v Chelsea: 131 zápasů / 35 gólů

Před dvěma lety došlo v lednu k další přestupní senzaci - španělský útočník Fernando Torres vyměnil dres Liverpoolu za Chelsea, která za tehdy šestadvacetiletého útočníka zaplatila 50 miliónů liber. Ještě v dresu Reds Torres vstřelil za jedinou sezónu skvělých 33 gólů, ale po příchodu na Stamford Bridge se dlouho trápil a bojoval také o přízeň fanoušků, kteří jeho angažmá považovali za „vyhození" peněz. Svůj cíl získávat trofeje ale splnil - s Chelsea se radoval z výhry v Lize mistrů, FA Cupu i Evropské lize.

Cristiano Ronaldo (Manchester United -> Real Madrid)

Bilance v Realu: 199 zápasů / 201 gólů

Přestup tehdy čtyřiadvacetiletého Cristiana Ronalda z Manchesteru United do Realu Madrid za 80 miliónů liber je dodnes světovým unikátem. Všestranný fotbalista, společně s Lionelem Messim nejlepší hráč současnosti, dokazuje svoje kvality i v dresu Bílého baletu. Jenže během čtyř sezón slavil s Realem jen tři prestižní trofeje a teď se znovu spekuluje o tom, že se vrátí na Old Trafford. Nákup Ronalda si ale mohou funkcionáři Realu pochvalovat.

Andy Carroll (Newcastle -> Liverpool)

Bilance v Liverpoolu: 58 zápasů / 11 gólů

To samé si rozhodně nemohou říct zástupci Liverpoolu, kteří v lednu 2011 v poslední den přestupů zaplatili za útočníka Andyho Carrolla z Newcastlu 35 miliónů liber. Spousta fanoušků Reds si tehdy právem klepala na čelo. Nejdražší britský fotbalista se také z města Beatles brzy pakoval, kromě častých zranění totiž na hřišti nijak nezapůsobil. Letošní sezónu už hostoval ve West Hamu a v kádru Kladivářů nejspíš bude působit i nadále - manažer Liverpoolu Brendan Rodgers už prý akceptoval odstupné ve výši 15 miliónů liber.

Reklama

Související témata: