Hlavní obsah

Snad bude druhá Mourinhova éra ještě úspěšnější, doufá Čech před startem Premier League

Čeká na něho už desátá sezóna na scéně nejsledovanější a nejpopulárnější fotbalové ligy světa. A zase v roli brankářské jedničky. Český gólman ve službách londýnské Chelsea Petr Čech se na svých oficiálních stránkách nijak netají, že pod vedením staronového trenéra Josého Mourniha by Blues rádi navázali na úspěchy, které pod charismatickým portugalským koučem slavili za jeho prvního působení na Stamford Bridge.

Foto: Vlastimil Vacek, Právo

Brankář Chelsea Petr Čech

Článek

Už v neděli vstoupíte ve svém chrámu na Stamford Bridge do nového ročníku Premier League duelem s Hull City. Ambice Chelsea jsou po příchodu kouče Mourinha a letních nákupech obrovské, i na ostrovech jste pro mnohé velkým favoritem na zisk titulu. Jaká je ale vaše prognóza?

Připraveni jsme dobře a bude záležet jen na nás, jak nastávající ročník zvládneme. Chceme pochopitelně vyhrát co nejvíc zápasů a uvidíme, na co to bude stačit.

Dost vyhýbavá odpověď...

V minulé sezóně jsme také měnili trenéra, a přesto jsme skončili třetí. Teď ale zůstalo mužstvo  pohromadě, navíc přišly posily, takže všichni očekávají, že budeme silní.

Se Štěpánkem zvládli tenis i penalty
Během amerického turné, které s Chelsea absolvoval, stačil Petr Čech projít Washington, okouknout Bílý dům i Pentagon, ale třeba si také zahrát tenis s Radkem Štěpánkem.
„Hrál tam na turnaji, takže jsme se potkali a pod dohledem trenéra Petra Kordy si dokonce i zapinkali. Kdyby hrál naplno, nemělo by to vůbec cenu... Radek se pro změnu objevil na našem tréninku a kopal na mě penalty. Dohodli jsme se, že když dá z pěti víc než dvě, vyhraje, když promění dvě, bude remíza. Nakonec skončil penaltový rozstřel remízou," prozradil Petr Čech.

Zvláště když je zpátky kouč Mourinho, který se po italském a španělském angažmá do Chelsea vrátil...

Naše první vzájemná spolupráce byla velice úspěšná a doufám, že v nastávající éře to bude podobné, ne-li ještě vydařenější. Pro mě je radost s ním znovu pracovat.

Na Stamford Bridge ovšem přišel nejen Mourinho, ale i několik nových posil. Třeba Schürrle, van Ginkel, z hostování se vrátili Kalas, Lukaku nebo De Bruyne. Jak vůbec zapadli do kádru a Mourinhovy koncepce?

Bylo důležité, že se s týmem chystali od začátku přípravy a měli možnost poznat, jak všechno funguje. Zapadli dobře, v přípravě podávali solidní výkony. I díky nim je Chelsea ještě kvalitnější a trenér bude mít tudíž hodně možností, jak poskládat sestavu.

V dobrém světle se jevil váš český spoluhráč Tomáš Kalas, jenže pak se zranil a na americké turné už necestoval. Jak je na tom momentálně?

Začíná pomalu chodit bez ortézy, takže pauza nebude tak dlouhá. Smůla, že se zranil v půlce přípravy, protože do Ameriky by s námi určitě jel. Teď musí dohnat tréninkové manko a záleží jen na něm, jak rychle se dostane zpátky do formy.

Vám by měl v nastávajících sezónách krýt záda zkušený Australan Schwarzer, který je také novou akvizicí Chelsea. Jak se projevuje?

Naprostý profesionál se skvělým přístupem. I proto má ve čtyřiceti letech pořád takovou výkonnost. Zapadl skvěle, navíc má podobný styl humoru jako Ross Turnbull, který od nás odešel. Jinak jsme zůstali ve stejném složení. Je tu mladý Jamal Blackman a na smlouvě se s klubovým vedením nakonec dohodl i Hilário

Jasnou brankářskou jedničkou pro Mourinha jste a budete vy....

Samozřejmě z toho mám velkou radost. S přípravou jsem velice spokojen, odvedl jsem spoustu práce. A věřím, že to v sezóně budu potvrzovat dobrými výkony. Bude záležet jen na mně, zda si tu pozici udržím.

Před sezónou se hodně spekuluje  o největších aspirantech na titul. Koho favorizujete vy?

Oba kluby z Manchesteru, Arsenal, do první čtyřky se určitě budou chtít zamíchat Tottenham i Liverpool. Čekám velký boj jak o titul, tak i sestup.

Nejvíce ovšem utrácel jako již tradičně Manchester City, který za nové posily vydal 90 miliónů liber za nové hráče. To už jsou doslova horentní sumy.

Každý nakupoval podle potřeb a možností. Teď ovšem půjde o to, zda a jak to bude fungovat na hřišti. Jasným příkladem byl v minulé sezóně Queens Park Rangers. Nakoupili asi dvacet fotbalistů, ale nepodařilo se je dát dohromady, takže sestoupili.

Který tým letos získá titul v Premier League?
Manchester United
16,9 %
Manchester City
7,1 %
Chelsea
52,2 %
Arsenal
15,3 %
Liverpool
4,9 %
Tottenham
2,5 %
Někdo jiný
1,1 %
Celkem hlasovalo 6275 čtenářů.

Reklama

Související témata: