Hlavní obsah

Čech: Všechny týmy v Premier League utrácejí neskutečné sumy, proto je špička vyrovnaná

Londýn

Fotbalisté Chelsea s Petrem Čechem v brance jsou po výhře nad West Hamem v sobotním zápase Premier League zase zpátky v boji o čelní příčky tabulky. Nebýt předchozích dvou ztrát s papírově slabšími soupeři, mohli dnes ligu vést. Takhle je čelo hodně vyrovnané, zatím má mírně navrch Arsenal. „Boj o titul je hodně našlapaný, bude to drama,“ říká Čech.

Foto: Vlastimil Vacek, Právo

Brankář Chelsea Petr Čech zasahuje.

Článek

Překvapuje vás, že jsou rozdíly v popředí ligy nepatrné?

Už na začátku sezóny jsem mluvil o tom, že špička bude více vyrovnaná. Když se podíváte, kolik peněz utratily kluby z Premier League za hráče, jsou to neskutečné sumy. Už se to netýká jen těch největších týmů, ale nakupovaly všechny kluby.

Čím si to vysvětlujete?

Premier League je nejlepší soutěž světa a ti špičkoví hráči chtějí být její součástí. Už nechodí jen do top týmů, ale rovnoměrně do všech klubů. Liga se daleko víc vyrovnává, i poslední tým tabulky má opravdu dobré mužstvo. Rozdíly mezi špičkou a koncem jsou minimální. Podívejte se třeba na Sunderland. Měl špatný vstup do sezóny, byl poslední, ale když se podíváme, jak mají ten kádr nabitý... Proto se mužstva vzájemně obírají o body a není to tak, že by byly tři nebo čtyři týmy nějak moc odskočené.

Ve špičce se nečekaně drží i Southampton.

Ona to zas taková senzace není. Od chvíle, kdy tam na druhou půlku minulé sezóny přišel argentinský trenér Pochettino, šli hrozně nahoru. Kádr mají doplněný zkušenými hráči a díky tomu, že se jim daří, se někteří hráči Southamptonu dostali v poslední době i do anglické reprezentace.

Co bude v bitvě o titul rozhodující? Zatím to má nejlíp rozehrané Arsenal.

Ale pořád je před námi strašně zápasů. Bude záležet hlavně na tom, jak si velké kluby mezi sebou rozdělí body ve vzájemných utkáních, a taky kdo poztrácí nejmíň v zápasech s papírově slabšími týmy.

Manchester United neměl po odchodu trenéra Fergusona dobrý vstup do sezóny. Překvapilo vás to?

Když klub vymění trenéra, který je tam víc než pětadvacet let a byl hodně úspěšný, je to velká změna pro všechny. Bylo jasné, že nový trenér má své metody a chvíli trvá, než si na to všichni zvyknou.

Další klub z Manchesteru, City, teď v Lize mistrů přivítá Plzeň. Jak vidíte šance Západočechů?

Bude záležet, v jaké sestavě City nastoupí, když už mají jistý postup. Ale oni mají tak široký a kvalitní kádr, že je skoro jedno, kdo bude hrát. Je jasné, že City budou favoritem, Plzeň nemá co ztratit. Pokud by se jim podařilo přežít delší dobu bez inkasovaného gólu, možné je všechno.

Reklama

Související témata: