Hlavní obsah

Nejsem antisemita, zbavte mě obvinění, žádá Anelka

Londýn

Útočník Nicolas Anelka vyzval anglickou Fotbalovou asociaci, aby zastavila disciplinární řízení, které s ním vede kvůli údajnému antisemitskému gestu. Bývalý francouzský reprezentant v prohlášení na facebooku zdůraznil, že není antisemita ani rasista. Anelkovi hrozí zákaz startů nejméně na pět zápasů.

Foto: Darren Staples, Reuters

Útočník West Bronwich Albion Nicolas Anelka

Článek

Bývalý útočník Realu Madrid, Arsenalu či Chelsea oslavil v prosincovém utkání proti West Hamu gól gestem zvaným "quenelle", které může být vnímáno jako obrácený nacistický pozdrav. Vymyslel ho kontroverzní francouzský komik Dieudonné, jehož představení Le Mur (Zeď) francouzské úřady kvůli rasistickému a antisemitskému zabarvení nedávno zakázaly.

Anelka se dnes také odvolal na prohlášení představitele francouzské židovské obce Rogera Cukiermana, podle kterého je reakce anglické asociace přehnaná. Cukierman uvedl, že nepovažuje fotbalistovo gesto za antisemitské, protože ho Anelka neudělal před synagogou ani památníkem holocaustu. Čtyřiatřicetiletý útočník míní, že zástupci asociace by měli záležitost s Cukiermanem konzultovat.

Do čtvrtka má Anelka čas se k obvinění formálně vyjádřit, pak se bude záležitostí zabývat tříčlenná nezávislá komise.

West Bromwich hrozí, že kvůli Anelkovu gestu přijde o další dva sponzory. Od léta přestane klub, v němž hostuje český útočník Matěj Vydra, podporovat společnost Zoopla. Ukončení spolupráce zvažují také výrobce oblečení Jack Wolfskin a hodinářská firma Holler.

Reklama