Hlavní obsah

West Ham - Liverpool 1:2Gerrard udržel proměněnými penaltami Liverpool na čele tabulky, Arsenal nestačil na Everton

Liverpool
Aktualizováno

Fotbalité Liverpoolu zvítězili v utkání 33. kola Premier League na hřišti West Hamu 2:1 a vyšvihli se zpět na první místo ligové tabulky. O vítězství se postaral kapitán Steven Gerrard, který obě branky vstřelil z penalt. Místo boje o mistrovský titul čeká fotbalisty Arsenalu boj o čtvrtou příčku zaručující postup alespoň do předkola Ligy mistrů. Svěřenci Arséna Wengera prohráli na hřišti Evertonu 0:3 a na čtvrté příčce mají právě před svým dnešním soupeřem náskok jediného bodu. Celý zápas za Arsenal odehrál český záložník Tomáš Rosický.

Foto: Dylan Martinez, Reuters

Kapitán Liverpoolu Steven Gerrard se raduje z gólu, který vstřelil West Hamu z pokutového kopu.

Článek
Fotogalerie

Liverpool poslal do vedení Gerrard z první penalty ve 44. minutě po ruce Jamese Tomkinse, West Ham se však postaral o kontroverzní vyrovnání ještě v nastavení první půle. Útočník Andrew Carroll ve vzdušném souboji rukou vrazil do brankáře Simona Mignoleta, kterému vypadl míč přímo před skórujícího Guye Demela.

Nejofenzivnější tým soutěže ale nakonec své deváté ligové vítězství za sebou přece jen vybojoval, když Gerrard uspěl při další penaltě po faulu brankáře Adriana na Jona Flanagana. Kapitán dal celkově 90. gól Liverpoolu v této sezóně Premier League a svůj desátý z pokutového kopu. Selhal jen jednou.

Nejspíš klíčový souboj o titul čeká Liverpool příští víkend proti Manchesteru City. Ten je zatím třetí se čtyřbodovým mankem a má dvě utkání k dobru. Případná výhra Liverpoolu by ale znamenala, že by Reds měli situaci ve vlastních rukou.

Arsenal i s Rosickým v sestavě nestačil na Everton

Arsenal po většinu sezóny opanoval první příčku tabulky, nakonec však bude bojovat nejspíš jen o čtvrtou příčku. Everton o svém vítězství rozhodl už v první půli. Po čtvrthodině vypálil z pokutového území Lukaku, jehož střelu brankář Szczesny vyrazil jen před sebe. K odraženému míči se dostal Naismith, který otevřel skóre zápasu.

O druhou branku se postaral Lukaku sám. Při samostatné akci proklouzl z pravé strany do pokutového území a v obležení čtyř bránících hráčů Arsenalu zamířil přesně ke vzdálenější tyči. Favorit se snažil ve druhé půli o zdramatizování zápasu. Ale nedočkal se. Naopak, při jednom z protiútoků tečoval Mirallasovu střelu Arteta a míč skončil v síti.

Arsenal jako obyčejně nezvládá závěr sezóny, na Everton, který vyhrál šestý ligový zápas v řadě, už má náskok jediného bodu. A to má Everton jeden zápas k dobru.

Anglická fotbalová liga - 33. kolo:
Everton - Arsenal 3:0 (14. Naismith, 34. Lukaku, 61. vlastní Arteta),

Reklama

Související témata: