Hlavní obsah

Kopírujte Mourinha a fotbal zemře, varoval trenér dánské reprezentace Olsen

Kodaň/Praha

Kritiku schytává ze všech stran. Obouvají se do něho legendy anglického fotbalu, připomínky ke stylu, který své Chelsea ordinuje, mají i jeho svěřenci s belgickým reprezentantem Hazardem v čele. Skeptické hlasy na adresu velkého Josého Mourinha se už ozývají i ze zahraničí. „Mourinho je nebezpečím pro fotbal. Kopírujte ho a fotbal zemře,“ varoval v rozhovoru pro list Bladet trenér dánské reprezentace Morten Olsen své trenérské kolegy, aby kormidelníka Chelsea nenapodobovali.

Foto: Philip Brown, Reuters

Kouč Chelsea Mourinho (na snímku) je podle Mortena Olsena nebezpečím pro fotbal.

Článek

Ve šlágru anglické ligy na půdě Liverpoolu uspěl Mourinho tím, že v šestnáctce zaparkoval nikoli jeden, ale hned dva autobusy, o něž se útočné snažení leadera Premier League vytrvale rozbíjelo. V prvním semifinále Ligy mistrů v Madridu proti Atlétiku dokráčel se stejnou defenzivní taktikou k bezgólové remíze. Když však v domácí odvetě měla jeho Chelsea hru tvořit a útočit, vyhořela a z Champions League vypadla.

Defenziva, nic jiného neumí

I proto stupňující se kritika a nové a nové výpady na adresu kontroverzního portugalského trenérského mága.

„V současném světě představuje Mourinho nebezpečí pro fotbal. Představte si, kdyby každý hrál takovým stylem jako on. Pak by byla určitě nevýslovná nuda dívat se na takové zápasy. Osobně bych si raději vybral dobrý film, nebo šel na procházku do lesa," nechal se slyšet čtyřiašedesátiletý kouč Olsen, jenž vede dánskou fotbalovou reprezentaci už od roku 2000 a jako její trenér má na kontě přes stovku zápasů.

„Mourinho je schopen hrát pouze defenzivně. Přitom Chelsea utratila tolik peněz za nákup spousty dobrých hráčů. Sakra, proč jich nevyužívá?" rozohnil se Olsen.

Zkuste to a fotbal zemře

„Pokud by se i další trenéři pokoušeli kopírovat jeho styl, fotbal zemře," varoval před napodobováním taktiky ordinované portugalským koučem a dodal, že plně chápe kritické výhrady Hazarda pronesené na adresu Mourinha po domácí prohře s Atlétikem a vyřazení z Ligy mistrů.

Na připomínku, že přece i on v některých duelech volil obrannou taktiku, reagoval Olsen přitakáním, ale zároveň i další kritickou připomínkou.

„Samozřejmě, tu a tam jsem ji také zvolil, ale přitom jsme měli plán, jak přejít do útoku. A stejně tak ho má třeba Guardiola, i když je pro svou fotbalovou filosofii a herní pojetí rovněž kritizován. Mourinho ho však nemá. Spoléhá jen na defenzivu a doufá, že Hazard či Willian budou těžit ze svých schopností a udělají něco na vlastní pěst," opřel se do Mourinha Olsen, který u dánské reprezentace prodloužil kontrakt až do roku 2016.

Ničí Mourinhovo defenzivní pojetí současný fotbal?
Ano
53,6 %
Ne
46,4 %
Celkem hlasovalo 7280 čtenářů.

Reklama

Související témata: