Hlavní obsah

Generál Van Gaal si dopřál kratičkou pauzu a už se chopil vlády u Ďáblů

Manchester

Pouhé dva dny odpočinku si dopřál po fotbalovém MS v Brazílii nizozemský trenér Louis van Gaal. Zatímco většina účastníků šampionátu si užívá dovolenou, dvaašedesátiletý kouč už ve středu začal plnit povinnosti v Manchesteru United, který jej angažoval po sezóně hrůzy.

Foto: Sergio Moraes, Reuters

Louis van Gaal chce v nové sezóně pozvednout Manchester United.

Článek

Van Gaal dorazil do Manchesteru soukromým tryskáčem už dopoledne. Hned z letiště mířil do hrabství Cheshire, kde jeho žena Truus v předstihu vybrala dům, který bude jejich novým domovem.

Odpoledne van Gaal poprvé vyrazil do tréninkového centra Manchesteru, sešel se s personálem, svým realizačním týmem a pochopitelně s hráči. Dnes ho čeká tisková konference, v pátek Manchester letí do USA na tréninkový kemp.

„Van Gaal je ten správný muž pro Manchester United. Nizozemsko bylo při zápasech mistrovství světa skvěle organizované. Hrálo nesmírně disciplinovaně. Věřím, že stejné poměry zavládnou nyní v Manchesteru," prohlásil pro BBC Bryan Robson, bývalý anglický záložník, který prožil nejlepší roky kariéry právě v United.

Rudí ďáblové za sebou mají hodně bídnou sezónu, když po odchodu trenérského mága Alexe Fergusona do důchodu klub strádal pod vedením Davida Moyese a skončil až na sedmém místě. Van Gaal si fanoušky naklonil už před nástupem do funkce svým optimismem. „Věřím, že můžeme vyhrát titul v Premier League. A své přesvědčení chci přenést po neúspěšné sezóně na hráče," citoval server dailymail.com nového trenéra.

Giggs bude asistentem

Robson nepochybuje, že pokud má někdo potenciál vrátit Manchester na výsluní, je to právě nizozemský trenér přezdívaný Generál. „Jeho životopis je velký a fascinující. Má velké zkušenosti se špičkovými kluby a špičkovými hráči. S van Gaalem se United mohou vrátit hned na špičku," prohlásil Robson.

Podle britských médií byl v průběhu šampionátu v kontaktu s Ryanem Giggsem, který ukončil kariéru a bude jeho asistentem. „Celé mistrovství jsme byli ve spojení prostřednictvím e-mailu a telefonu," potvrdil Giggs pro BBC.

Je jasné, že řešili změny v hráčském kádru, které budou při krátké letní přestávce zřejmě největším problémem nizozemského trenéra. Klub opustili obránci Rio Ferdinand či Nemanja Vidič, naopak přišli bek Luke Shaw a středopolař Ander Herrera. Otázka posílení bude hodně žhavým tématem. Vždyť sezóna Manchesteru začíná už 16. srpna zápasem proti Swansea.

I proto se Louis van Gaal při dotazu, zda by nepotřeboval po brazilském turnaji odpočinek a delší dovolenou, údajně pořádně naježil, vědom si faktu, že na lelkování není čas.

Však také britská média referovala, že v tréninkovém areálu Manchesteru panovalo patřičné napětí při očekávání příjezdu trenéra, který v minulosti vyhrál Champions League a mistrovské tituly v Nizozemsku, Španělsku i Německu.

Reklama

Související témata:
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 

Nejnovější články

NačítámNačíst další články