Hlavní obsah

Žádné Maledivy, žádné Vánoce, hrajeme, říká Mourinho. Vánoční vedení pro něj bývá předzvěstí titulu

Londýn

Před svátky uhájili náskok před soupeři. Budou-li se opakovat minulá léta, stane se tým Josého Mourinha zase mistrem. Je to opět předzvěst konečného triumfu? Možná. I podle samotného trenéra Chelsea má pondělní výhra 2:0 na hřišti Stoke větší hodnotu než jen tři body do tabulky anglické ligy. Mourinho v předchozích sedmi případech vždy se svým týmem získal titul, když byl na Vánoce první.

Foto: Andrew Yates, Reuters

Manažer Chelsea José Mourinho gestikuluje během utkání v Newcastlu.

Článek

Chelsea se před svátečním koncem roku udržela na prvním místě s tříbodovým náskokem před Manchesterem City a zdá se míří za titulem.

"Je to vítězství, které znamená více než jen tři body. Především proto, že abychom tu vyhráli, museli jsme předvést lepší než jen kvalitní výkon. A zahráli jsme skvěle," řekl Mourinho na pozápasové tiskové konferenci. "Stoke hrálo velmi dobře, ale my jsme se dobře adaptovali na jeho hru v útoku, zatímco nám se dařilo udržet naší ofenzivní hru," těšilo portugalského kouče, v jehož týmu už zase chytá Courtois míto Čecha.

Klíčový byl brzký gól už ve 2. minutě utkání, kdy si na rohový kop Cesca Fábregase naskočil kapitán John Terry a hlavou určil vývoj utkání. Ač stoper, dal gól už v 15. sezoně za sebou.

"Jen to svědčí o tom, jak nebezpečný je při standardních situacích. Je neustálou hrozbou. Ale pro mě osobně je nejdůležitější to, jak v této sezoně hraje," chválil Mourinho svého kapitána. "Když jsem loni přišel, jeho kariéra upadala, ale nyní hraje na stejné úrovni jako v letech 2004 až 2007, kdy jsem tu byl poprvé," dodal kouč Chelsea.

Definitivní rozhodnutí přišlo až po pojišťujícím gólu Fábregase. "Vést od začátku bylo důležité, ale Stoke je doma velmi silné, žene ho publikum a nikdy nic nevzdá. Je to opravdu cenné vítězství," uvedl Mourinho.

Sám ví, že ačkoli s Chelsea, Portem, Interem i Realem vždy vánoční vedení v tabulce proměnil v titul, nečeká ho lehký úkol. Nyní totiž nastává rozhodující fáze sezóny. "Zápas se Stoke byl prvním ze čtyř zápasů, který sehrajeme během deseti dnů. Zde se může sezóna lámat," tvrdil Mourinho.

Nejbližší zápas hraje Chelsea 26. prosince doma s West Hamem, v neděli pak nastoupí na hřišti Southamptonu a na Nový rok ji uvítá Tottenham.

"Zatímco hráči z německé ligy jsou na plážích a hráči ze Španělska se opalují na Maledivách, tady chlapi hrají a já k nim mám v tomto směru velký respekt. Tady nejsou žádné Vánoce, ale jen fotbal," dodal Mourinho.

Reklama

Související témata: