Hlavní obsah

Lidé jsou náchylní k rychlým úsudkům, cítil kouč Arsenalu satisfakci po výhře nad obhájcem titulu

Manchester/Praha

Konečně se dočkali velké výhry. A na hřišti mistrovského Manchesteru City k tomu. „Lidé jsou náchylní k velmi rychlým úsudkům,“ cítil kouč Arsenalu Arséne Wenger po výhře 2:0 slastnou satisfakci vůči kritikům, kteří mu stále častěji předhazovali, že jeho tým není schopen zvládat partie proti soupeřům z výsluní Premier League. „Už na Anfield Road jsme měli k vítězství velice blízko,“ připomínal do kamer Sky Sports remízu s Liverpoolem 2:2. „Teď jsme konečně dosáhli velké výhry ve velkém zápase.“

Foto: Darren Staples, Reuters

Kapitán Manchesteru City Vincent Kompany se diví krátce poté, co sudí Mike Dean odpískal jeho faul a Arsenal následně proměnil pokutový kop.

Článek
Fotogalerie

Pro Gunners to byl hodně důležitý zápas a ještě cennější vítězství. Vždyť Manchester City v posledních dvanácti duelech neprohrál a vedoucí Chelsea už měl na dohled.

Bez kreativity góly nepřijdou

„Dva důvody přivodily naši prohru. Tím prvním byla penalta, která ovlivnila další průběh hry, druhým pak nedostatek kreativity a myšlenek v našich řadách. Měli jsme sice míč pod kontrolou, ale bez potřebné kreativity není možné střílet góly," posteskl si trenér Citizens Manuel Pellegrini.

Netajil přitom, že pokutový kop nařízený po střetu Kompanyho s Monrealem se mu zdál hodně přísný. „Bylo zbytečné to, co Kompany udělal. Jeho protihráč ale taky šel k zemi příliš ochotně," přiznával pro Sky Sport, že si kapitán jeho celku počínal v šestnáctce krajně nešikovně.

Wenger chválil disciplinovaný výkon

Zatímco pro Pellegriniho tým se situace v boji o titul domácí ztrátou zkomplikovala, Arsenal je po importu tří bodů z Etihad Stadium znovu ve hře o místo v první čtyřce. Na čtvrtý Manchester United ztrácí bod, na třetí Southampton jen tři.

„Ta výhra je ohromně důležitá, protože posiluje sebevědomí a sebedůvěru mých hráčů. Zvláště po výkonu, který předvedli. Disciplinovaném a velice organizovaném po celých devadesát minut, což vedlo k tomu, že jsme utkání kontrolovali. Mohli jsme vyhrát dokonce výraznějším rozdílem, kdybychom některé protiútoky řešili lépe," chválil Wenger svůj tým, v němž se na posledních 24 minut objevil i kapitán české reprezentace Tomáš Rosický.

Chvála pro Carzolu i Coquelina

Slova uznání měl kouč Kanonýrů především pro Mertesackera, Koscielnyho a Carzolu, který proměněnou penaltou dostal Arsenal do vedení.

„Byl fantastický, místo uprostřed středové řady mu vysloveně vyhovuje, takže i proto je pro mužstvo nesmírně platný. Zvláště, když ho je schopen vymanit ze soupeřova tlaku tím, jak řeší i ožehavé situace."

Wenger se pochvalně zmínil i o výkonu Francise Coquelina. „Přivedl jsem ho už v roce 2008 jako teenagera. Dnes je mu třiadvacet, prošel si několika těžkými obdobími, ale nikdy jsem o jeho fotbalových kvalitách nepochyboval. Na hostování v Charltonu ostatně podával výkony, jimiž mě o tom přesvědčil," referoval o svém mladém krajanovi.

Výhrad nad obhájcem titulu by měla Arsenalu hodně pomoci v dalších týdnech a zápasech. „Hodně dlouho jsme se museli obejít bez řady zraněných obránců. Teď jsou zpátky a na hře a výkonu mužstva se to projevuje," je Wenger přesvědčen, že tažení jeho celku bude pokračovat.

Reklama

Související témata: