Hlavní obsah

Courtois je světová klasa. To on dostal Chelsea do finále, velebil kouč Liverpoolu belgického gólmana

Londýn/Praha

Kouč fotbalistů Liverpoolu má jasno. „To Courtois má hlavní zásluhu na tom, že Chelsea v semifinálové partii zvítězila a dostala se do finále anglického Ligového poháru. Je to prostě gólman světové třídy,“ prohlásil Brendan Rodgers do mikrofonů BBC Sport poté, co jeho tým prohrál na Stamford Bridge po hlavičce Ivanoviče úterní odvetný duel až v prodloužení a se soutěží se loučí.

Foto: Stefan Wermuth, Reuters

Brankář Chelsea Thibaut Courtois zasahuje proti Raheemu Sterlingovi z Liverpoolu.

Článek

Jisté je, že belgický gólman držel Chelsea nad vodou. Už v prvním duelu před týdnem na Anfield Road, kde musel čelit devatenácti střelám, přičemž jen jednou inkasoval, v úterní odvetě na Stamford Bridge zase.

Courtois zahrnutý chválou

Trenér Blues José Mourinho ho vrátil mezi tyče poté, co jeho tým v sobotu ostudně selhal ve 4. kole FA Cupu a Bradfordem a Petr Čech inkasoval čtyři góly. A Courtois podal proti Liverpoolu v hodně vypjatém a nervózním zápase, v němž si Diego Costa svými excesy koledoval o vyloučení, znovu skvostný výkon.

„Měli jsme několik velkých příležitostí, z nich mohli Sterling či Coutinho rozhodnout," připomínal liverpoolský trenér Rodgers největší šance svého týmu.

„Courtois byl ale prostě vynikající. V prvním zápase minulý týden u nás doma, teď znovu. Prostě klasa. Gólman světové třídy. To on má největší zásluhu na postupu Chelsea, protože pro nás představoval tu největší překážku."

Na úlety Diega Costy, který nejprve šlápl na kotník Canovi a poté i Škrtelovi, aby se pak v prodloužení pustil i do liverpoolské ikony Gerrarda, měl Rodgers jednoznačný názor.

Diego Costa? To bylo ubohé!

„Ubohé chování, které na hřiště nepatří a za něž měl být Costa vyloučený. Přitom oba naše hráče mohl klidně přeskočit a on jim namísto toho šlápl na nohu, aniž by ho stihl trest. Je to nesporně vynikající fotbalista, ale požívá zřejmě nějakých výhod," zlobil se kouč na naturalizovaného španělského Brazilce i rozhodčího Olivera.

Liverpool se do Wembley, kde se hraje březnové finále Ligového poháru, nepodívá, ale Rodgers byl i tak s účinkováním svého týmu v této soutěži spokojený. Se semifinálovými výkony proti Chelsea ještě víc.

„Byli jsme lepší než Chelsea ve všech směrech, ale nedokázali jsme prostě dávat góly. Ligový pohár nám však pomohl najít naši identitu, takže teď musíme jít dál. Jsme odhodlaní udělat vše pro to, abychom se dostali v Premier League na jedno z prvních čtyř míst a v příští sezóně znovu hráli Ligu mistrů," naznačil Rodgers, jehož tým ztrácí v lize na čtvrtý Manchester United momentálně pět bodů.

Reklama