Hlavní obsah

Vose z Kolumbie v pěti letech zastřelili otce. Cuadrado si přestupem do Blues splnil sen

Praha

Narodil se v jednom z nejnebezpečnějších kolumbijských měst. V pěti letech mu zastřelili otce a spolu s matkou hrál v reklamě na rajčatový protlak. Jediné, co novou posilu Chelsea Kolumbijce Juana Cuadrada drželo nad vodou, byl fotbal a maminka.

Foto: Sport.cz

Juan Cuadrado pózuje s dresem Chelsea

Článek

Byl zrovna konec dubna 1988, když se Guillermovi a Marcele Cuadradovým narodil malý Juan. Spolu s rodiči vyrůstal v pobřežním městečku Necoclí, které je proslulé krásnými plážemi, ale také nelegálním obchodem s drogami a přestřelkami mezi gangy.

V pěti letech na vlastní kůži pocítil temnou stránku Kolumbie. V jedné přestřelce mu zastřelili otce. Jeho vrazi stále unikají spravedlnosti. „Na ten moment si pamatuji. Maminka mi tehdy řekla, ať se schovám pod postel," prozradil v rozhovoru pro britský Daily Mail.

Tragická událost prohloubila Cuadradův vztah s matkou. Ta mu slíbila, že mu bude vždy nablízku. Rodinu však tížila finanční situace. Tu se snažili jakkoliv vylepšit - jednou spolu účinkovali i v televizní reklamě na rajčatový protlak.

Kolumbijská vosaV tu dobu už Cuadrado hrál fotbal za Atlético Uraba, kde nastupoval na pozici útočníka. „Mým velkým vzorem byl vždycky Ronaldo," svěřil se. Na rozdíl od brazilského snajpra však moc gólů nedával, spíše je připravoval pro ostatní.

Ve dvaceti letech si ho vyhlédl prvoligový tým Independiente Medellín, kde vydržel pouhý rok. Zaujal totiž skauty italského Udine, které s ním podepsalo smlouvu. Do Itálie odjela, věrná svému slibu, i jeho matka a nevlastní sestra Maria.

V hlavním týmu Udine se Cuadrado nikdy neprosadil, a tak putoval na hostování, aby piloval své dovednosti. Nejprve byl zapůjčen do Lecce, poté do Fiorentiny. Fialky ho nakonec angažovaly natrvalo.

Cuadrado zaujal svým ortodoxním stylem odebírání balónu soupeřům, na což mu bývalý forvard Fiorentiny Luca Toni udělil přezdívku Vespa, česky vosa.

Nejlépe hodnocený hráč Serie AVe Florencii prožil šestadvacetiletý Kolumbijec nejlepší část své kariéry. Stal se jedním ze základních pilířů. Pod trenérem Montellou ještě více vyrostl. Už nehrál na hrotu, ale pod ním. Vynikal především v soubojích jeden na jednoho, stal se nejčastěji faulovaným hráčem loňského ročníku Serie A a podle serveru WhoScored.com, který hodnotí výkony hráčů italské ligy, skončil první s průměrnou známkou 7,71.

Svou formu potvrdil i na mistrovství světa v Brazílii, kde se stal společně s Němcem Kroosem nejlepším nahrávačem turnaje (4 asistence). Upoutal tak pozornost velkoklubů v čele s Chelsea a Barcelonou.

Nakonec zamířil do Londýna, kam už ho ale nedoprovázela jeho maminka, ale přítelkyně Melissa Botero. „I když jsem zůstala v Itálii, tak vidět syna, jak si plní své sny, je pro mě nejsilnější možný zážitek. Jsem ta nejšťastnější matka na světě," řekla pro kolumbijská média Marcela.

Chelsea vyměnila lžíci za nůžNa Stamford Bridge podepsal smlouvu na čtyři a půl roku. Britský novinář Matthew Stanger na adresu kolumbijského kudrnáče prohlásil: „Chelsea udělala dobrý obchod. Tahle výměna je jako nahradit lžíci, kterou je André Schürrle, za švýcarský armádní nožík v podání Cuadrada."

Zda opravdu Cuadrado naplní potenciál, který v sobě bezesporu má, se uvidí. Poprvé by mohl nastoupit už v sobotu na půdě Aston Villy.

Reklama

Související témata:
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 

Nejnovější články

NačítámNačíst další články