Hlavní obsah

Kalas je nadšený z drsné soutěže: Tohle si v Česku neumí nikdo představit

Praha

Snil o skalpu země, která je aktuálně jeho domovem. Fotbalový obránce Tomáš Kalas, jenž patří slavné Chelsea, hostuje v druholigovém Middlesbrough, a tak nebylo divu, že před konfrontací reprezentační jednadvacítky s anglickými vrstevníky byl řádně nažhavený. Nakonec se musel smířit s těsnou porážkou 0:1. Přesto nebyl rozčarovaný.

Foto: Vlastimil Vacek, Právo

Český obránce Tomáš Kalas (nahoře) a Angličan Alex Pritchard v přípravném utkání týmů do 21 let v Praze.

Článek

„Nebyl to zápas, v němž bychom propadli. Naopak, s Angličany jsme se mohli měřit, což je směrem k červnovému mistrovství Evropy pro psychiku velké povzbuzení, byť výsledkově jsme to nezvládli," přemítá Kalas.

Proti Anglii vedl tým do páteční bitvy jako kapitán. A byl u jediné branky zápasu, když ve 48. minutě hlavou odvracel centr přímo ke Carollovi, pálícímu nechytatelně. „Na poradě jasně zaznělo, že soupeř dává dost gólů po nábězích z druhé vlny. Ale nechci na nikoho házet vinu. Jde přesně o tyhle chyby, kterých se musíme při šampionátu vyvarovat. A dokud jde o přípravu, vlastně se nic neděje," krčí rameny Kalas, jenž patřil k nejlepším v českém dresu.

Za tři měsíce sedmnáct utkání

Na mladém zadákovi se pozitivně projevilo, že po podzimním trápení v Kolíně nad Rýnem, kde nenastoupil ani k jednomu zápasu, se pro jaro stal oporou Middlesbrough. „Odehrál jsem osm zápasů za poslední čtyři týdny. A od lednového příchodu i přes zranění a virózu dvanáct. Něco takového si v Česku nikdo neumí představit, ale já jsem nadšený," lebedí si Kalas nad obrovským vytížením.

Většinou nastupuje na postu středního obránce, několikrát se objevil i na místě pravého beka. „Z hlediska zápasového vytížení jsem si nic intenzivnějšího nemohl přát. Pokud se nic nestane, odehraju za tři měsíce sedmnáct utkání," užívá si Kalas roli opory týmu.

A po loňské sezóně v Chelsea, kde většinou jen paběrkoval, poznává rozdíly mezi dvěma nejvyššími anglickými soutěžemi. „Druhá liga je určitě drsnější. Třeba Sheffield se ani nesnažil hrát fotbal. Měl na hrotu dvoumetrového řízka, vážil sto kilo a všechny míče létaly na něj. Já mám o dvaadvacet míň, tudíž podle toho souboje vypadaly," usměje se Kalas.

Messi ze mě nebude

Musel přivyknout na jiný styl, než byl zvyklý. „Ale na druhou stranu ze mě nebude nikdy Messi. S balónem nejsem nejsilnější na světě, tudíž se musím učit i bojovnosti a tvrdosti. Zápasy bolí víc než v Premier League. Musím být chytřejší, fyzicky mě soutěž taky posouvá," přemítá Kalas.

Na červnový domácí evropský šampionát by rád dorazil s vyřešenou budoucností. Patří Chelsea, ale cesta do sestavy londýnského giganta se zatím zdá být zarubaná. „Hodně bude záležet, jestli s Middlesbrough postoupíme mezi elitu, protože si nejsem jistý, jestli by mě Chelsea nechala ve druhé lize. Každopádně já bych se nebránil. V mém věku je důležitá sázka na jistotu a pravidelné starty," má jasno jednadvacetiletý zadák.

Reklama

Související témata: