Hlavní obsah

První muž anglického fotbalu narazil. Direktivní nařízení nic nevyřeší, odmítá jeho návrh Premier League

Londýn/Praha

Ani u trenéra, v jehož kádru fotbalisté z britských ostrovů převažují, nenašel návrh šéfa anglického fotbalu zastání. „Tím, že direktivně nařídíte, aby každé mužstvo mělo v kádru tucet anglických hráčů, nic nevyřešíte. Když nejsou dost dobří, v týmu by prostě být neměli,“ nelíbí se kouči West Bromwich Albion Tonymu Pulisovi návrh, s nímž přišel předseda anglické asociace Greg Dyke. Ten vyrukoval s tím, že by se počet anglických fotbalistů v každém klubu měl povinně zvýšit z osmi na dvanáct.

Foto: Profimedia.cz

Manažer fotbalistů West Bromwich Albion Tony Pulis.

Článek

Dalo se očekávat, že návrh šéfa anglického fotbalu vzbudí okamžitě odmítavé reakce. A také že promptně přišly, protože klubům Premier League se ani trochu nelíbí, že by měly zredukovat počet cizinců ve svých kádrech na úkor anglických fotbalistů.

Pramínek vyschne, varuje Dyke

Dyke totiž vyrukoval s tím, že by domácí hráči měli dostávat daleko větší prostor a víc příležitostí, protože jedině tak se na scéně objeví talentovaní fotbalisté takového kalibru, jako je Harry Kane, s nimiž je Anglie v budoucnosti schopna zase pomýšlet na titul mistrů světa.

„Mám strach o budoucnost anglického fotbalu a Premier League rovněž. Pokud neuděláme nic pro současný pramínek, z něhož čas od času vyplave nějaký talentovaný fotbalista, vyschne úplně," varoval předseda FA.

„Už teď jsou vlastníky klubů Premier League cizinci a hrají ji cizinci. Může se stát, že v budoucnu bude jen o cizincích. Zvláště, když obrovské peníze za televizní práva tento proces ještě umocňují."

Proto také Greg Dyke navrhuje, aby se počet anglických fotbalistů v pětadvacetičlenných kádrech ligových mužstev zvýšil z dosavadních osmi na dvanáct, přičemž tyto změny by se realizovaly postupně v průběhu čtyř let od sezóny 2016/17.

Systém akademií není dost dobrý

Souhlas ovšem musí vyslovit kluby Premier League a ty jsou proti. Velšský trenér Tony Pulis, který se v lednu ujal West Bromwich Albion, stojí v prvním šiku odpůrců, i když právě on by mohl být v klidu. Na soupisce jeho týmu figuruje tucet anglických fotbalistů už nyní.

„Tím, že direktivně nařídíte, aby každé mužstvo mělo v kádru tucet anglických hráčů, nic nevyřešíte. Když nejsou dost dobří, v týmu by prostě být neměli," oponuje Pulis a netají se ani svými výhradami k fungování fotbalových akademií, které se měly stát spásou.

„Celý ten systém nebyl nikdy dost dobrý, natož aby byl patřičně silný," namítá Pulis. „Daleko prospěšnější by bylo, aby velké kluby daleko užším způsobem spolupracovaly s menšími ve druhé a třetí lize a pomáhaly jim. Finančně i tím, že do nich budou posílat své hráče na hostování, aby tam nastupovali a rostli," navrhuje.

Omezení přílivu legionářů podle něho už tuplem problém nevyřeší.

„Připravovat se a hrát se špičkovými fotbalisty ze zahraničí by naopak mělo podněcovat domácí fotbalisty, aby byli lepší oni," myslí si Pulis, podle něhož je problémem spíše to, že ligové kluby nakupují v cizině i hráče, kteří se v jejich kádrech neuplatní a pak je posílají na hostování jinam.

Reklama

Související témata: