Hlavní obsah

Ani Rus, ani šejk. O Arsenal se hlásí jiný zájemce. A otírá se o Wengera

Londýn

Londýnský Arsenal má nakročeno k přímému postupu do fotbalové Ligy mistrů. Znovu se ale v zákulisí nastoluje otázka vlastnictví klubu. V Anglii se střetávají zájmy amerických miliardářů, šejků či bohatých Rusů, avšak do boje o Arsenal by mohl znovu vyrazit i Nigerijec Aliko Dangote, nejbohatší člověk z Afriky.

Foto: Profimedia.cz

Aliko Dangote, nejbohatší Afričan a zájemce o Arsenal.

Článek

„Pořád doufám, že bych klub mohl koupit. Chci své podnikání posunout na určitou úroveň. A pak bych to (koupi klubu) mohl zkusit zase," citují britská média z rozhovoru osmapadesátiletého byznysmena pro agenturu Bloomberg, která nebývá často zdrojem informací pro fotbalové zpravodajství.

Africký miliardář zbohatl mimo jiné na obchodech s cementem. Podíl v Arsenalu zkoušel pořídit už v roce 2010. Neúspěšně. Ale neodradilo ho to.

Hlavním akcionářem klubu je Američan Stan Kroenke, patří mu sedmašedesát procent. Druhý největší balík akcií (30 procent) kontroluje společnost Red & White Sec, v níž má velké slovo mj. Uzbek Ališer Usmanov.

Nigerijec se již dříve vyjádřil, že je fanouškem Arsenalu. S jeho případným příchodem by mohla být ohrožena pozice trenéra. Arséne Wenger se totiž opakovaně stal terčem Dangoteho kritiky. „Trochu by měl změnit styl," vyjádřil se africký boháč na adresu pětašedesátiletého kouče. „Klub potřebuje nový směr."

Arsenal má v tomto ročníku anglické ligy zaděláno na druhé či třetí místo, které ještě postačuje k zařazení do osudí při losu skupin prestižní evropské klubové soutěže.

Reklama

Související témata: