Hlavní obsah

Čech 199. debutantem pod Wengerem. Největší hvězda Arsenalu ale doteď trénovala na pláži

Londýn

Již svou dvacátou sezónu na lavičce fotbalistů Arsenalu kroutí francouzský manažer Arséne Wenger. Pětašedesátiletý rodák ze Štrasburku během té doby vyhrál s Kanonýry tři mistrovské tituly a přivedl celou řadu zajímavých hráčů. Jeho poslední posila, brankář Petr Čech, se v neděli stala 199. debutantem pod vedením zkušeného stratéga. Kanonýři se po výhře 1:0 nad Chelsea v Community Shield upínají i k úspěšnému startu do nové sezóny Premier League, svou největší hvězdu ale do dlouhých bojů o mistrovský pohár zapojí až později.

Foto: Profimedia.cz

Útočník Arsenalu Alexis Sánchez (uprostřed) s trofejí pro vítěze anglického FA Cupu.

Článek
Fotogalerie

Arsenal a česká stopa, to byl pro fanoušky dlouho jen Tomáš Rosický. Málokdo ale tuší, že Wenger vedl ještě na starém stadiónu Highbury také útočníka Michala Papadopulose. Ten dokonce debutoval v dresu Gunners dříve než Rosický, konkrétně 2. prosince 2003 v Anglickém ligovém poháru proti Wolverhamptonu. Další starty ale tehdy mladičký ostravský rodák nepřidal, dnes si třicetiletý hráč vydělává v polském Zaglebie Lubin.

Wenger v létě zahájil svou 20. sezónu na lavičce Arsenalu a jedním ze služebně nejvěrnějších mu je Tomáš Rosický. Český záložník byl 116. debutujícím fotbalistou pod Wengerem, svou první šanci dostal před necelými devíti lety, konkrétně 8. srpna 2006. Stalo se tak o deset dní dříve, než si svou premiéru v seniorském týmu odbyl další velký talent, anglický reprezentant Theo Walcott.

V anglickém a španělském tisku se na počátku prvního srpnového týdne zuřivě diskutuje o tom, že Wenger hodlá posílit útok. Údajně má zájem o Karima Benzemu, prvotřídního kanonýra Realu Madrid, za něhož je podle informací Daily Mail připraven vysázet ohromujících 70 miliónů eur. Rafael Benítez, španělský trenér Bílého baletu, však nechce o odchodu francouzského reprezentanta ani slyšet. Faktem ale zůstává, že největší útočný klenot, který Gunners v současné době mají, prozatím trénoval jen na pláži.

Alexis start Premier League nestihne

Alexis Sánchez, který v létě rozhodl o premiérovém chilském triumfu na jihoamerickém mistrovství Copa América, se po dovolené vrací do anglické metropole. Jisté však je, že v prvních zápasech se v kádru Arsenalu neobjeví.

„V pondělí se vrací a obvykle to trvá tři týdny, než se hráč dostane do potřebné kondice. U Alexise to bude méně, ale duel s Kladiváři nestihne," prohlásil Wenger na adresu Sáncheze, který naposledy skóroval ve finále FA Cupu proti Aston Ville. Za celý loňský ročník nastřílel celkem 25 gólů. „Cítil se trochu unavený a je důležité, že si před sezónou pořádně odpočinul," dodal.

Wenger: Čech měl na hráče Chelsea vliv

Prozatím posledním fotbalistou, který jako 199. v pořadí pod Wengerem v Arsenalu debutoval, je Petr Čech. Zkušený brankář přispěl k nedělní výhře 1:0 nad Chelsea a od francouzského manažera se dočkal další chvály.

„Vedl si velice dobře. To, že stál v brance, možná mělo na jeho bývalé spoluhráče vliv. Sami věděli, že pokud se chtějí prosadit, musí vstřelit perfektní gól," zhodnotil Wenger Čechovu úspěšnou premiéru v prvním ostrém soutěžním zápase za Kanonýry.

Reklama

Související témata: