Hlavní obsah

Premier League má po Kaneovi novou hvězdu. Nejlepší střelec má průměr gól na zápas

Londýn

Zatímco v minulé sezóně anglické fotbalové ligy nečekaně zářil Harry Kane, v tomto ročníku je senzačním objevem Jamie Vardy. Útočník Leicesteru stihl za devět kol nastřílet devět branek, polovinu gólů svého týmu, a v tabulce drží Leicester na pátém místě. Nejlepší kanonýr soutěže ale chválu ze všech stran odmítá.

Foto: Craig Brough, Reuters

Jamie Vardy z Leicesteru překonává Petra Čecha v brance Arsenalu.

Článek

"Naše výsledky nemají co dělat se mnou. Je to zásluha týmu, spoluhráči mě dostávají do pozic, ze kterých střílím góly. O své góly se nestarám, zajímají mě jen body, které sbíráme do tabulky," prohlásil Vardy pro klubový web. "V týmu je velká konkurence a já se jen snažím o to, abych se udržel v sestavě a mohl pomáhat týmu k bodům," dodal.

Vardymu už je přitom osmadvacet let. Většinu kariéry však strávil v nižších soutěžích. V roce 2014 ale 16 góly vystřílel Leicesteru postup mezi elitu. V Premier League se mu však střelecky tolik nedařilo a za minulou sezónu dal jen pět branek. Přesto zaujal trenéra anglické reprezentace Roye Hodgsona, který ho v červnu poprvé povolal do národního týmu.

To ho povzbudilo a v nové sezóně se stal postrachem Premier League. Trefil se ve všech šesti posledních zápasech, Arsenalu a Southamptonu dal dokonce po dvou gólech. V závěru kvalifikace se objevil i v základní sestavě reprezentace.

Inspiruje mladší, těší Ranieriho

"Je fantastický. Je inspirací pro ostatní hráče, zejména ty mladé, kteří ještě nejsou v lize. Vardymu dříve nevadilo hrát nižší soutěže, sbíral zkušenosti a nyní z toho těží," míní trenér Leicesteru Claudio Ranieri.

Vardy těží především ze své velké rychlosti. Oficiální statistiky mu naměřily rychlost 35,44 km/h, což z něj dělá vůbec nejrychlejšího hráče v soutěži. Svými výkony na sebe poutá pozornost bohatších a slavnějších klubů, ovšem Ranieri varuje, že případný zájemce bude muset sáhnout hluboko do kapsy.

"Chcete Jamieho? Dejte hodně, hodně, opravdu hodně peněz," prohlásil Ranieri. "Ale my chceme Jamieho udržet. Samozřejmě pokud přijde někdo, kdo bude chtít utratit hodně peněz, tak se pokusíme najít jiného dobrého hráče, ale nyní si užívám, že ho mám v týmu," dodal.

Vardy má v Leicesteru smlouvu do léta 2018, ale Ranieri ví, že při současných výkonech ho asi těžko udrží. "Chci, aby hráči byli šťastní, to je moje filozofie. Nechci držet v týmu někoho, kdo chce odejít. Ale Jamie je to momentálně šťastný, chce za nás dávat góly a to je teď to hlavní," dodal.

Reklama

Související témata:
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 

Nejnovější články

NHL

Nečas pomohl Carolině k výhře

Český hokejista Martin Nečas se podílel asistencí na výhře Caroliny na ledě New Yorku Islanders 3:2. Hurricanes tak už vedou sérii prvního kola play off NHL už 3:0.
NačítámNačíst další články