Hlavní obsah

Na smolaře Čecha šla jedna střela, gólman inkasoval dvakrát. Vardy řádil

Londýn/Praha
Aktualizováno

Fotbalisté Arsenalu s Petrem Čechem v brance prohráli ve 13. kole Premier League na půdě West Bromwiche 1:2 a v tabulce se propadli na čtvrté místo. Nejlepší střelec anglické soutěže Jamie Vardy vstřelil desátý gól za sebou a vyrovnal rekord Ruuda van Nistelrooije. Leicester i díky jeho brance zvítězil v Newcastlu 3:0 a vyhoupl se překvapivě do čela. Hráči Manchesteru City nezvládli roli favorita ve šlágru kola proti Liverpoolu a po jasné prohře 1:4 klesli na třetí místo za městského rivala.

Foto: Sport.cz s použitím Reuters

Boaz Myhill

Článek
Fotogalerie

Kanonýři stále nemají k dispozici kompletní kádr, a tak více prostoru dostávají další hráči. Hosté v úvodu více drželi balón a postupně atakovali branku West Bromwiche. V 15. minutě zahrozil Alexis Sánchez, ale domácí brankář Myhill skvěle zakročil.

Ve 28. minutě se už Gunners radovali. Özilovu standardku zakončil Olivier Giroud, který tak potvrdil střeleckou formu. Poté však přišel nečekaný obrat. O několik minut později inkasoval Čech poprvé. James Morrison si počkal na Buntův pas a vyrovnal na 1:1. Ve 41. minutě zabojoval domácí McClean, český brankář balón nezachytil a ten se od Artety smolně odrazil za brankovou čáru.

Po změně stran začali Londýnští velkým náporem. Snažili se vyrovnat, ale nepřesnou hrou se připravovali o šance. Obrovskou příležitost ke srovnání měl v závěru Cazorla, ale z pokutového kopu přestřelil. Domácí přečkali i následný tlak Arsenalu a porazili londýnský celek po dlouhých deseti letech. A to i přesto, že na českého brankáře vyslali jen jednu přímou střelu.

Leicesteru se venku daří

V St. James Parku byl k vidění ofenzivně laděný zápas. Během první desetiminutovky hostující tým několikrát zahrozil, ale díky obětavosti domácích obránců se skóre neměnilo. Ve 41. minutě ještě brankář Newcastlu Elliot Vardyho vychytal, ale v nastaveném čase už byl na jeho střelu krátký.

V druhém poločase pokračovala dominance svěřenců kouče Ranieriho. V 60. minutě si na Mahrezův centr naskočil Ulloa a hlavou zvýšil na 2:0. Lišky byly při chuti a jen skvělé zákroky Roba Elliota zabránily navyšování skóre. V závěrečných minutách završil na konečných 3:0 Okazaki. Leicester je jediným týmem, který doposud vstřelil gól v každém utkání a venku ještě neprohrál.

Reds potupili Citizens

Svěřencům kouče Manuela Pellegriniho nevyšel úvod podle představ. Reds se záhy dostali do vedení, když si v 7. minutě Mangala nešťastně srazil míč do vlastní sítě. Domácí se sice začali více tlačit do útoku, ale další trest přišel ve 23. minutě. Firmino přihrál Coutinhovi a ten z bezprostřední blízkosti zvýšil na 2:0. O dalších deset minut později to bylo o tři branky. Na konci poločasu ještě vykřesal Citizens naději Sergio Agüero, který snížil na 1:3. Potvrdil tak, že se mu proti Liverpoolu daří. Skóroval v každém zápase, ve kterém proti Reds nastoupil.

Druhý poločas se nesl v duchu neproměněných akcí na obou stranách. Výbornými zákroky se několikrát zaskvěli brankáři. V 81. minutě upravil na konečných 4:1 po rohovém kopu slovenský obránce Škrtel. Liverpool tak zlomil nepříznivou statistiku a po šesti utkáních na stadiónu Manchesteru City konečně zvítězil.

Chelsea konečně zabrala

Chelsea se po třech prohrách v řadě dočkala kýženého vítězství. V urputné bitvě porazila na Stamford Bridge Norwich 1:0 a posunula se na 15. místo před svého dnešního soupeře. Utkání rozhodl jediným gólem Diego Costa v 64. minutě, který využil nezištnou přihrávku od Fábregase. Španělský útočník skóroval po šesti kolech.

United v závěru udolali Watford

Hráči Manchesteru United začali utkání na stadiónu Vicarage Road aktivně. Ačkoliv se potýkají s početnou marodkou, od úvodních minut naplňovali roli favorita. I bez nemocného útočníka Rooneyho se prosadili po jedenácti minutách, když si na Herrerův centr naskočil Nizozemec Depay.

Rudí ďáblové i po přestávce diktovali tempo hry. Ve 47. minutě se skvělým zákrokem blýskl domácí Gomes, jenž zlikvidoval Depayovu prudkou střelu. Po téměř hodině hry se osmělili i domácí a kapitán Deeney vyzkoušel pozornost Davida de Gey. Španělský brankář ve službách United se po druhé vyznamenal v 70. minutě, kdy exkluzivním způsobem zabránil gólu z kopačky Abdiho.

V závěrečných minutách se hráči Watfordu snažili o vyrovnání a zásluhou Troye Deeneyho se to v 87. minutě podařilo. Marcos Rojo fauloval ve vápně a domácí kapitán s přehledem proměnil pokutový kop. Hornets se však neradovali dlouho. O dvě minuty později skvěle zasáhl Gomes, ale k míči se dostal Schweinsteiger. Trefil Deeneyho a od něho se balón dostal za brankovou čáru. Hosté neprohráli v Premier League popáté v řadě.

Anglická fotbalová liga - 13. kolo:
Watford - Manchester United 1:2 (87. Deeney z pen. - 11. Depay, 90. vlastní Deeney)
Chelsea - Norwich 1:0 (60. Costa)
Everton - Aston Villa 4:0 (17. a 42. Barkley, 28. a 59. Lukaku)
Newcastle - Leicester 0:3 (45.+1 Vardy, 62. Ulloa, 83. Okazaki)
Southampton - Stoke 0:1 (10. Krkic)
Swansea - Bournemouth 2:2 (28. A. Ayew, 38. Shelvey z pen. - 10. King, 27. Gosling)
West Bromwich - Arsenal 2:1 (35. Morrison, 41. vlastní Arteta - 28. Giroud)
Manchester City - Liverpool 1:4 (44. Agüero - 7. vlastní Mangala, 23. Coutinho, 32. Firmino, 81. Škrtel)

Reklama

Související témata: