Hlavní obsah

Čech vyrovnal rekord a Arsenal je v čele, Straky ukončily neporazitelnost Tottenhamu!

Londýn
Aktualizováno

Fotbalisté Arsenalu i s Petrem Čechem v brance porazili v 16. kole anglické Premier League Aston Villu 2:0 a vyskočili do čela ligy. Český reprezentant vychytal 169. nulu a vyrovnal rekord Davida Jamese. Newcastle otočil vývoj utkání na White Hart Lane stadiónu proti domácím Spurs a překvapivě zvítězil 2:1. Ukončil tak neporazitelnost londýnského celku.

Foto: Rui Vieira, ČTK/AP

Brankář Arsenalu Petr Čech během utkání ve Villa Parku v Birminghamu proti Aston Ville, v němž vyrovanl Jamesův rekord.

Článek
Fotogalerie

Klub z Birminghamu, který se potácí na úplném dně tabulky s pouhými šesti body, čeká na vítězství již patnáct zápasů. Je to nejdelší čekání v historii Villans. Rozdílné rozpoložení obou týmů bylo zřejmé už v úvodu utkání, jemuž vévodili svěřenci kouče Arséna Wengera. Alan Hutton v 8. minutě zfauloval v pokutovém území Walcotta a z následné penalty se s přehledem prosadil Olivier Giroud. Francouzský útočník se tak stal teprve sedmým hráčem, který v dresu Arsenalu dokázal vstřelit 50 gólů. Kanonýři nadále diktovali tempo hry a ke konci poločasu navýšili skóre zásluhou Ramseyho.

Domácí po přestávce začali aktivněji napadat a v některých pasážích zamkli hosty před Čechovou brankou. Ti se však ze všech vážnějších situací vymanili a v poklidu dokráčeli pro druhou výhru v řadě. Londýňané potvrdili, že se jim ve Villa Parku nesmírně daří. Naposledy na birminghamském stadiónu prohráli na den přesně před 17 lety.

Tottenham doma poprvé padl

Spurs zažívají velmi podařený vstup do sezóny a svoji dominanci dokazovali i proti Newcastlu. Domácí hráči se sice pomaleji rozehrávali, ale v závěru poločasu přišlo několik šancí, kterým ještě pohotový Elliot zamezil, jenže na hlavičku Diera z 39. minuty už byl krátký.

V druhém poločase se Straky dostaly více do hry a ve vyložené šanci selhal Papiss Cissé, když z blízka netrefil branku. O minutu později si vypracoval gólovku domácí kapitán Kane, ale na brankáře Elliota nevyzrál. Hosté stupňovali svůj tlak a v 73. minutě se radovali z vyrovnávací branky. Po přímém kopu dotlačil míč za brankovou čáru střídající Mitrovič. Závěrečné minuty přinesly ofenzivní výpady na obou stranách. Ve třetí nastavené minutě se prodral do vápna Pérez a z ostrého úhlu překonal Llorise. Newcastle tak ukončil čtrnáctizápasovou bodovou sérii a na stadiónu Tottenhamu vyhrál potřetí za sebou, což se stalo poprvé od roku 1911.

Origi v nastavení zachránil remízu

Philippe Coutinho se vrátil  po zranění a trenér Klopp si od něj sliboval zlepšenou ofenzivní činnost, která v mužstvu vázne. Liverpoolští ve dvanácti utkáních anglické ligy skórovali jednou anebo vůbec. Po čtvrt hodině se v dobré příležitosti ocitl právě brazilský záložník, jenže nezamířil přesně. Účet zápasu otevřel Jordan Henderson, který zužitkoval Lallanovu přihrávku. Přestože domácí dominovali, stihl do poločasu vyrovnat Dawson.

Reds po změně stran ještě přidali na aktivitě, drželi balón, ale nebyli schopni se prosadit v zakončení. V 73. minutě přišla rána pro domácí. Po rohovém kopu  poslal z ojedinělé šance  West Bromwich do vedení Brunt. Tlak Liverpoolu sílil a v 96. minutě vyrovnal krásnou střelou Origi na konečných 2:2.

Anglická fotbalová liga - 16. kolo:
Aston Villa - Arsenal 0:2 (8. Giroud z pen., 38. Ramsey)
Liverpool - West Bromwich 2:2 (21. Henderson, 90.+6 Origi - 30. Dawson, 73. Olsson)
Tottenham - Newcastle 1:2 (39. Dier - 74. Mitrovič, 90.+3 Pérez)

Reklama

Související témata: