Hlavní obsah

VIDEOSESTŘIHY: Čech má rekordní 170. nulu a Arsenal je lídrem Premier League!

Manchester
Aktualizováno

Fotbalisté Arsenalu jsou novými lídry Premier League. Rychle se oklepali ze sobotního výprasku 0:4 od Southamptonu a v utkání 19. kola přehráli na svém Emirates Stadium nováčka z Bournemouthu 2:0, díky čemuž o bod přeskočili dosavadního krále soutěže z Leicesteru. Ten má úterní souboj s Manchesterem City k dobru. Petr Čech v brance Gunners udržel 170. čisté konto v soutěži a osamostatnil se v čele žebříčku gólmanů, v němž se dvy týdny dělil o vedení s legendárním Davidem Jamesem. Pondělní šlágr mezi Manchesterem United a Chelsea skončil bez branek a pozice trenéra Rudých ďáblů Louise van Gaala je po další ztrátě povážlivě vratká.

Foto: John Sibley, Reuters

Petr Čech má k radosti důvod! Udržel 170. čisté konto v Premier League, čímž stanovil nový rekord soutěže, a navíc Arsenal je novým lídrem.

Článek
Fotogalerie

Sestřih z utkání Arsenal - Bournemouth

Sestřih z utkání Manchester United - Chelsea

Sestřih z utkání West Ham - Southampton

Sestřih z utkání West Bromwich - Newcastle

Sestřih z utkání Watford - Tottenham

Sestřih z utkání Everton - Stoke

Sestřih z utkání Crystal Palace - Swansea

Sestřih z utkání Norwich - Aston Villa

Kanonýři chtěli odčinit sobotní debakl ze Southamptonu, a tak začali s vysokým nasazením. Cherries sice v letošní sezóně na londýnských stadiónech vítězili (4:3 proti West Hamu, 1:0 na Stamford Bridge), ale na svěřence trenéra Wengera byli krátcí. V 27. minutě si na Özilův rohový kop naskočil Gabriel a nekompromisně překonal Boruce. Německý reprezentant si tak připsal další rekordní asistenci. Do přestávky ještě trefil tyč Per Mertesacker a gólmana Boruce nechal vyniknout Walcott.

Po změně stran zužitkoval Giroudův přesný pas Özil a zvýšil na 2:0. Záhy mohl třetí branku zařídit Walcott, ovšem Bellerinovou nabídkou pohrdl. Arsenal natáhl domácí neporazitelnost na osm zápasů. Brankář Petr Čech udržel 170. čisté konto v Premier League, čímž stanovil nový rekord soutěže.

"Petr má být na co pyšný, protože je to mimořádný úspěch," řekl trenér Arséne Wenger. "Lidé si možná ani neuvědomují, co je třeba obětovat, aby brankář udržel tak dlouho vyrovnanou výkonnost. Je to ale také pozoruhodně nadaný brankář. Dá se přirovnat k Davidu Seamanovi," uvedl kouč s odkazem na brankářskou legendu Arsenalu.

United na obranu Chelsea nevyzráli

V pondělním šlágru se představily celky, které nezažívají pohodové období. Blues se nedávno rozloučili s koučem Mourinhem a nad trenérským křeslem Van Gaala se také stahují mračna. Do sestavy Rudých ďáblů se vrátil vykartovaný Schweinsteiger a převaha domácího Manchesteru byla zřejmá od prvních minut.

Přehled brankářů s největším počtem čistých kont v Premier League:
170 - Petr Čech*
169 - David James
152 - Mark Schwarzer*
142 - David Seaman
138 - Nigel Martyn
134 - José Manuel Reina a Edwin van der Sar
132 - Brad Friedel
130 - Tim Howard*
129 - Peter Schmeichel.
Pozn.: Aktivní hráči v soutěži jsou označeni hvězdičkou.

Velmi brzy dostal ve vápně prostor Mata, ovšem trefil jen břevno. Téměř vzápětí zabránil gólu fantastickým zákrokem de Gea, když vyškrábl Terryho hlavičku po rohovém kopu Williana. Byla to však jediná šance hostů. V 17. minutě se přes Ivanoviče uvolnil Martial a jeho rána skončila na tyči.

Ihned po změně stran se opět zaskvěl španělský brankář Manchesteru. Nejdříve zneškodnil Pedrovu střelu a následně pokryl i dorážku Azpillicuety. V 55. minutě čaroval na druhé straně belgický brankář v dresu Chelsea, když uchránil čisté konto proti Herrerovi. Po hodině hry šel sám na branku Matič, jenže balón vystřelil na tribunu. V závěru odmítl rozhodnout kapitán Rooney, velkokluby se tak rozešly bez branek. Pro United je to na konci kalendářního roku nejhorší bodový zisk za posledních 25 let. United ani na devátý pokus londýnský celek neporazili. Hiddink ani svůj druhý zápas na lavičce Chelsea nevyhrál.

Tottenham vyhrál potřetí v řadě

Úvod zápasu nenasvědčoval žádné atraktivní podívané. Na hráčích byla znát únava ze sobotního kola. Hosté kontrolovali hru, ale žádnou příležitost si nevypracovali. Až v 17. minutě Erik Lamela obral o míč soupeře a z hranice vápna rozjásal fanoušky Spurs. Ve 25. minutě dal o sobě poprvé vědět nigerijský útočník Ighalo, jenže nemířil přesně. Těsně před přestávkou uplatnil důraz v pokutovém území právě nejlepší střelec domácích Ighalo a svým 14. gólem v sezóně vyrovnal na 1:1.

Po přestávce se zvýšilo tempo utkání. Navíc po faulu na Argentince Lamelu vyfasoval červenou kartu Ake. Kohouti se snažili přesilovku využít a vrhli všechny síly do útoku, ale semknutí Hornets dlouho odolávali. V poslední desetiminutovce dokonce brankáři Llorisovi několikrát zavařili. Poslední slovo však měl hostující Son, který v závěru patičkou vstřelil vítěznou branku. Tottenham tak soupeři ukončil bodovou sérii a posunul se na třetí místo v tabulce. Watford od října 1994 na londýnský klub nevyzrál.

Arnautovic rozhodl přestřelku s Evertonem

Souboj klubů ze středu tabulky v liverpoolském Goodison Parku začali lépe hráči Stoke. Ve 12. minutě nezakončil přesně Rakušan Arnautovic. O několik chvil později už hosté vedli. Rakouský střelec pobídl spoluhráče Shaqiriho, jenž brankáři Howardovi nedal šanci. Ve 22. minutě potvrdil střeleckou formu na druhé straně Romelu Lukaku a srovnal účet zápasu. Po půl hodině vystřelil domácí Galloway, jeho pokus však letěl těsně vedle. V samém závěru se probil do šance opět švýcarský záložník a podruhé rozvlnil síť za Howardovými zády.

V druhém poločase přicházely ofenzivní výpady z obou stran. Druhým gólem v zápase znovu vyrovnal belgický reprezentant Lukaku. V 71. minutě už vedli Toffees, když Deulofeu nepohrdl Barkleyho přihrávkou. Opaření Potters se zkoncentrovali a na začátku poslední desetiminutovky vyrovnal po další Arnautovicově asistenci Španěl Joselu. Přestřelku nakonec rozhodl sám rakouský střelec, jenž v 90. minutě proměnil pokutový kop. Zajistil tak hostům čtvrtou výhru v řadě proti Evertonu.

Premier League - 19. kolo:
Crystal Palace - Swansea 0:0
Everton - Stoke 3:4 (22. a 64. Lukaku, 71. Deulofeu - 16. a 45. Shaqiri, 80. Joselu, 90. Arnautovic z pen.)
Norwich - Aston Villa 2:0 (24. Howson, 87. Mbokani)
Watford - Tottenham 1:2 (41. Ighalo - 17. Lamela, 89. Son Hung-min)
West Bromwich - Newcastle 1:0 (78. Fletcher).
Arsenal - Bournemouth 2:0 (27. Gabriel, 63. Özil)
Manchester United - Chelsea 0:0
West Ham United - Southampton 2:1 (69. Antonio, 79. Carroll - 13. vlastní Jenkinson)

Reklama