Hlavní obsah

Zahraje si proti fotbalovým gigantům? Teď do toho budeme šlapat, ujišťuje Pudil

Sheffield

Už potřetí v kariéře usiluje český fotbalový obránce Daniel Pudil o postup do anglické Premier League. S Watfordem měl při dvou pokusech padesátiprocentní úspěšnost, nyní by bilanci rád vylepšil v Sheffieldu Wednesday, kam se přesunul na startu probíhající sezóny. Osm kol před koncem soutěže je s týmem na poslední příčce zajišťující play off.

Foto: Vlastimil Vacek, Právo

Daniel Pudil během tréninku české fotbalové reprezentace.

Článek

Naposledy jste v sobotu porazili 3:0 o záchranu bojující Charlton, který šedesát minut držel na vašem hřišti bezbrankový stav. Bylo těžké zlomit odpor soupeře?

Oni chtěli uhrát bod, což bylo patrné od začátku. Byli zalezlí u vlastního velkého vápna v osmi lidech a čekali na brejk. Nemohli jsme se dostat do šance, byli jsme pomalí a statičtí. O přestávce trenér udělal dvě změny a druhý poločas jsme dominovali. Vyhráli jsme podruhé v řadě, a protože sedmý Cardiff remizoval, máme k dobru tři body a bude se nám líp dýchat.

Držíte šestou příčku, poslední postupovou do play off o Premier League. Je na vás velký tlak ze strany vedení klubu?

Nikdo na nás netlačí, že musíme vyhrávat, abychom mohli hrát o postup. Majitel ví, že mužstvo je kvalitní a chce udělat úspěch. Po delší době zažívá Sheffield dobrou sezónu. Ve zbývajících osmi kolech do toho budeme šlapat ze všech sil, protože cítíme šanci. Vybojovat přímý postup představuje hodně složitý úkol, z postupové šestky vypadnout nechceme.

Rozdíly v tabulce jsou minimální. Jak složité bude udržet se mezi postupujícími?

Poztráceli jsme pár bodů dost smolně, teď by se hodily. Ale to se stalo všem. Soutěž je neskutečně vyrovnaná. Jedenáct týmů myslí na první šestku. Ani vedoucí Burnley herně nijak nevyčnívá, ale jejich tým dokáže vyhrávat zápasy 1:0. Vždycky to uválčí.

Postup do nejvyšší anglické soutěže už jste zažil s Watfordem. Když porovnáte tehdejší tým s nynější sestavou Sheffieldu, jaký je závěr z pohledu postupových ambicí?

Když přišel v minulé sezóně nový majitel, odvrátil sestup a stanovil za úkol návrat do Premier League do roku 2017. Podle toho kádr posílil. Přišlo hodně nových hráčů z první ligy nebo kluci z předních klubů Championship, kteří mají zkušenosti, což je dost důležité. Zvlášť teď, kdy se bude rozhodovat.

S odstupem asi není pochyb, že přesun z Watfordu do Sheffieldu byl správnou volbou...

Jsem rád, že jsme s rodinou ten krok udělali a já na startu současného ročníku odešel. Sice jsem šel o soutěž níž, ale sezóna se vyvíjí výborně. Hraju pravidelně, jsme na špičce tabulky a pevně věřím, že vybojujeme play off.

Navíc se zdá, že na třetí pokus se splní váš sen o cestě na mistrovství Evropy. O šampionáty v letech 2008 a 2012 jste přišel na poslední chvíli. Letos by vám ale cesta do Francie neměla uniknout. Honí se vám turnaj hlavou?

Vůbec o tom nepřemýšlím. Samozřejmě bych si moc přál do Francie jet. Ale mám dvě děti, koukám na to trochu jinak, svět by se nezhroutil. Jsem rád za nominaci na nejbližší dva zápasy se Skotskem a Švédskem. Uvidíme, jaká situace bude v polovině května. Do konce sezóny zbývá ještě osm zápasů. Může přijít výpadek formy, zranění. Člověk nemůže myslet na mistrovství a nějak se podvědomě šetřit, je potřeba pořád bojovat o sestavu. V Sheffieldu i v reprezentaci. A doufat, že třeba výkony v klubu upoutám trenéra nároďáku.

Postoupí fotbalisté Sheffieldu Wednesday letos do Premier League?
Ano
56,1 %
Ne
43,9 %
Celkem hlasovalo 797 čtenářů.

Reklama

Související témata: