Hlavní obsah

Rosický na rozloučenou dostal kanón. Wenger vysvětloval, proč ho nenechal hrát

Londýn

Éra fotbalisty Tomáše Rosického v Arsenalu definitivně skončila. Po dekádě v dresu Kanonýrů se nakonec nedočkal rozlučky coby aktér utkání, nýbrž jen jako nehrající divák, který si vychutnal děkovné ovace fanoušků a spoluhráčů před úvodním hvizdem duelu s Aston Villou (4:0).

Foto: Stefan Wermuth, Reuters

Tomáš Rosický při rozlučce s Arsenalem.

Článek
Fotogalerie

Rosický kvůli sérii zranění v této sezóně za první tým Arsenalu odehrál jen devatenáct minut v FA Cupu, a tak se čekalo, že na Emirates Stadium po této sezóně skončí. Očekávané se v pátek stalo oficiálním. Fanoušci se dozvěděli, že spolu s Rosickým opustí klub i Flamini a Arteta.

Český špílmachr dostal při nedělním předzápasovém ceremoniálu za své služby stříbrnou sošku kanónu. Spoluhráči se do jednoho oblékli do dresu s Rosického číslem 7 a vytvořili loučícímu se kamarádovi špalír.

Část fanoušků sice kouči Arsénu Wengerovi zazlívá, že letité opoře nedopřál proti beznadějně poslednímu týmu alespoň nominaci k utkání, či pár minut v jeho závěru. Jenže francouzský stratég chtěl sestavu podřídit jen výsledku samotnému zápasu.

„Ukazuje se, že ve fotbale jsou stále pozitivní emoce. Tomáš Rosický byl výjimečný hráč, vysoce respektovaný v naší kabině. Pro mě to byl velmi smutný den, protože jsem ho nemohl dát do týmu. Pořád jsme totiž o něco hráli," vysvětloval Wenger pro oficiální stránky klubu.

Arsenal nakonec vyhrál jednoznačně 4:0 a na poslední chvíli se vyšvihl na konečné druhé místo v tabulce před odvěkého rivala z Tottenhamu. Do hry alespoň částečně vrátil Rosického autor hattricku Olivier Giroud, jenž jeden ze svých gólů přiběhl oslavit právě s českým fotbalistou.

„Ztrácíme Tomáše, ale také Artetu. Dva vynikající fotbalisty, ale také lídry. Jsem přesvědčen, že ve zlých časech měli pozitivní vliv na tým. V příští sezóně budeme oba postrádat. Chtěl bych jim poděkovat za to, co pro nás udělali a přeji jim hodně štěstí," dodal Wenger.

Reklama

Související témata: