Hlavní obsah

Mourinho Arména dusí. Posila Rudých ďáblů tak čerpá z rad kouče nesmiřitelného rivala

Manchester

Když už někdo investuje do nové posily v přepočtu 810 miliónů korun, předpokládali byste, že mu poskytne patřičný prostor. Arménský fotbalista Henrik Mchitarjan píše jiný příběh. V dresu Dortmundu byl v minulé sezóně skvělý, a tak ho v létě za částku přes 30 miliónů eur koupil Manchester United. Jenže na Old Trafford si zatím připsal jen 6 startů, z toho jediný v základu. A to už je polovina listopadu...

Foto: Andrew Boyers, Reuters

José Mourinho zatím bere Henrika Mchitarjana jako náhradníka.

Článek
Fotogalerie

Kouzlo nechtěného. Čím méně mu trenér Manchesteru United věří, tím více se Armén utíká k radám svého bývalého kouče z Dortmundu, který přesídlil na lavičku Liverpoolu, nesmiřitelného rivala Rudých ďáblů...

Henrik Mchitarjan měl zásobovat geniálními přihrávkami další hvězdnou posilu Ibrahimovice, kapitána Rooneyho či dvojici mladíků Martial - Rashford. Předpoklady se však nenaplňují. Sedmadvacetiletý rodák z Jerevanu neodehrál za Rudé ďábly dohromady ještě ani 200 minut. Od začátku sezóny ho trápí zdravotní problémy, navíc mu José Mourinho zase až tak nedůvěřuje.

Portugalský kouč dokonce prohlásil, že Armén musí být stoprocentně fit, aby dostal šanci. V lize Mchitarjan naposledy nastoupil v městském derby proti Manchesteru City (1:2), a to se hrálo ještě 10. září.

V Dortmundu se cítil, jako by létal

Podobně začínal i v Borussii. Pak mu ovšem pomohl Jürgen Klopp, současný šéf lavičky Liverpoolu.

„Klopp mi věřil a dal mi šanci hrát v jeho týmu. Hodně pracoval na mé psychice. Vždycky mi radil, ať si věřím, ať věřím ve své schopnosti," netají Mchitarjan v rozhovoru pro fifa.com, že nadále čerpá z rad kouče úhlavního nepřítele Rudých ďáblů.

„Po Kloppovi přišel Thomas Tuchel, který naplno otevřel všechny mé dovednosti, dodal mi patřičnou sebedůvěru a věci se začaly hýbat zcela přirozeně. Cítil jsem se, jako kdybych létal. Tak uvolněný jsem na trávníku byl," líčí Mchitarjan.

Mourinha diplomaticky vychvaluje

Zatím stále věří, že svým přístupem i fotbalovým uměním postupně obměkčí i svéhlavého portugalského kouče.

„Doufám, že stejně tak se budu moci hodně naučit i od Josého Mourinha. Je to trenér s fantastickými výsledky," poukazuje Armén.

Neztrácí víru, že i na nové adrese nakonec uspěje.

„Vždycky jsem se inspiroval otcem, abych se neustále posouval dopředu. Proto jsem také přestoupil do Manchesteru United. Prostě jsem se chtěl stát lepším hráčem i člověkem. Určitě za mým transferem na Old Trafford nestojí peníze. Přišel jsem sem z fotbalových důvodů - pro historii klubu, ligu, v níž hraje, fanoušky i trenéra, který je jedním z nejlepších na světě," říká Mchitarjan diplomaticky.

Vyslyší ho Mourinho...?

Reklama

Související témata: